Förmåner en viktig del i lönesamtalet

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Förmåner en viktig del i lönesamtalet

Har du koll på vilka förmånliga delar som adderas på din lön? Tjänstepensionen är såklart en viktig del som behöver finnas där, då den utgör en stor del av din framtida lön. Har du dessutom en vårdförsäkring via din arbetsgivare är värdet av det stort, något man lätt kan glömma bort. Här kan du läsa mer om förmåner som du kan ha nytta av i ditt lönesamtal.

Arbetsgivare erbjuder olika förmåner för sina anställda och förmåner nyttjas olika beroende på behov och val. Vanliga förmåner är lunchbidrag, försäkringar, friskvårdsbidrag, löneväxling, föräldratillägg och flextid.

4 fakta om tjänstepension:

  • 9 av 10 får tjänstepension av sin arbetsgivare. Det finns flera branscher där det tyvärr är mindre vanligt.
     
  • För privatanställda tjänstemän födda efter 1979 rör det sig om motsvarande 4,5 procent av lönen varje år upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket är 42 625 kronor per månad (2021).
     
  • Har du en lön över 42 625 kronor per månad betalar arbetsgivaren in 30 procent på lönedelar däröver.
     
  • En lön på 30 000 kr per månad kan ge drygt 16 000 kr per år i sparande. Så när du förhandlar om din lön förhandlar du indirekt även om din pension.


Vårdförsäkring även innan man blir sjuk
I rådande läge med pandemin kan en vårdförsäkring bli en avgörande förmån för att få tillgång till läkare, då vårdcentral inte har kapacitet att ta emot patienter med mindre besvär.

Även om man inte alltid nyttjar försäkringen så ger den en trygghet i att veta att vid behov får man snabb tillgång till inte bara sjukvård utan också samtalsstöd och naprapat etc. Det är en viktig parameter att ha med sig när man förhandlar lön, tjänstepension och förmåner hos nuvarande eller kommande arbetsgivare.

Lycka till med ditt lönesamtal! 
 

Skriven av Shoka Åhrman, sparekonom SPP och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Börshype? Bubbla? Annorlunda denna gång?

2 minuters läsning

Flockmentalitet Vi pratade om hur svårt det är att vända, stanna upp och kanske springa åt ett annat håll när alla man hör om eller läser om springer åt ett håll. Hur svårt det är att inte köpa en aktie som har gått upp...

Föregående artikel