Förmåner en viktig del i lönesamtalet

Shoka Åhrman
1 minuts läsning
Förmåner en viktig del i lönesamtalet

Har du koll på vilka förmånliga delar som adderas på din lön? Tjänstepensionen är såklart en viktig del som behöver finnas där, då den utgör en stor del av din framtida lön. Har du dessutom en vårdförsäkring via din arbetsgivare är värdet av det stort, något man lätt kan glömma bort. Här kan du läsa mer om förmåner som du kan ha nytta av i ditt lönesamtal.

Arbetsgivare erbjuder olika förmåner för sina anställda och förmåner nyttjas olika beroende på behov och val. Vanliga förmåner är lunchbidrag, försäkringar, friskvårdsbidrag, löneväxling, föräldratillägg och flextid.

4 fakta om tjänstepension:

  • 9 av 10 får tjänstepension av sin arbetsgivare. Det finns flera branscher där det tyvärr är mindre vanligt.
     
  • För privatanställda tjänstemän födda efter 1979 rör det sig om motsvarande 4,5 procent av lönen varje år upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket är 42 625 kronor per månad (2021).
     
  • Har du en lön över 42 625 kronor per månad betalar arbetsgivaren in 30 procent på lönedelar däröver.
     
  • En lön på 30 000 kr per månad kan ge drygt 16 000 kr per år i sparande. Så när du förhandlar om din lön förhandlar du indirekt även om din pension.


Vårdförsäkring även innan man blir sjuk
I rådande läge med pandemin kan en vårdförsäkring bli en avgörande förmån för att få tillgång till läkare, då vårdcentral inte har kapacitet att ta emot patienter med mindre besvär.

Även om man inte alltid nyttjar försäkringen så ger den en trygghet i att veta att vid behov får man snabb tillgång till inte bara sjukvård utan också samtalsstöd och naprapat etc. Det är en viktig parameter att ha med sig när man förhandlar lön, tjänstepension och förmåner hos nuvarande eller kommande arbetsgivare.

Lycka till med ditt lönesamtal! 

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad är bredband? Och hur funkar det?

1 minuts läsning

Ett bredband gör att du kan ansluta exempelvis telefoner, datorer, TV-apparater och surfplattor till internet och sedan göra det som du vill göra på nätet. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om vad bredband är och vilka oilka infrastru...

Föregående artikel
Så här enkelt gör du rätt reseavdrag i deklarationen
1 minuts läsning