Försäkra din hund rätt!

Försäkra din hund rätt!

Enligt statistik från branschförbundet Svensk Försäkring så betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier förra året. Det är mer än dubbelt så mycket som för tio år sedan.


Utöver detta betalar vi självrisker och andra kostnader som inte försäkringarna står för. En orsak till ökningen kan vara att husdjur allt mer ses som en familjemedlem som ska få sjukvård vid behov, skriver Svensk Försäkring.

”Jag tror att vi älskade våra djur lika mycket för 20 år sen. Möjligen är vi lite mer benägna att förmänskliga djuren mer idag”, säger Maria Lundvall, veterinär och generalsekreterare på branschorganisationen Svensk Djursjukvård till SVT.

Mer avancerad djurvård idag

Maria Lundvall menar att mer avancerad utrustning, fler behandlingar, möjligheten att göra bättre diagnostik och fler återbesök har ökat kostnaderna för djurvården. Och i takt med att vården har stigit i pris har även försäkringarna för våra djur blivit dyrare. Idag finns det t.ex. möjlighet för Pace-maker, cellgifter, rotfyllning av tänder och inoperation av proteser för våra hundar.

Hundförsäkring – veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkringen är oftast ett obligatoriskt moment i hundförsäkringen. Den innebär att du får ersättning för kostnader för undersökning, utredning och behandling av din hund vid sjukdom eller skada.

Den andra delen i hundförsäkringen är livförsäkringen. Detta är normalt sett ett moment som du kan välja bort. Du får här ersättning om din hund skulle gå bort i förtid.Självrisker för hundförsäkring

De flesta hundförsäkringar har två typer av självrisker, en fast och en rörlig. Självrisken är kopplad till veterinärvårdsdelen och det är den del av veterinärvårdskostnaden som du betalar själv. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök, medan du bara betalar den fasta en gång under självriskperioden. Såsom med andra försäkringar blir premien lägre om du väljer högre självrisker.

Vad påverkar premien?

Premien varierar beroende på ras, kön och ålder på hunden. Ofta får du en lägre premie om hunden är kastrerad. Du kan också själv påverka premien genom att välja nivån på självrisken, veterinärvårdsbeloppet och livförsäkringsbeloppet (eller inte välja livförsäkring alls).

Läs mer om hundförsäkring och gör en jämförelse av försäkringen till din hund här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Telia Sonera har tagit bort roamingavgifter i Norden och Baltikum

1 minuts läsning

Telia Sonera Telia Sonera var först ut och tog bort roamingavgifterna redan den 17 december förra året. Telias samtliga mobilabonnemang och mobila bredbansabonnemang innefattas men inte kontantkortsinnehavare. Telenor Redan nu erbjuder Telenor privatkunder fri dataroaming f...

Föregående artikel