Frågan du inte ska glömma att ställa till din nya arbetsgivare

Pension / Tjänstepension /
Frågan du inte ska glömma att ställa till din nya arbetsgivare

Vi har alla påverkats i olika utsträckning av pandemin. För er som tar examen nu lägger dagens restriktioner ett töcken över glädjen. Men trots kristider har vi en framtid att glädja oss åt. För den finns en fråga ni arbetssökande inte får glömma att söka svar på - tjänstepensionen!

Utöver de hälsorelaterade tragedier pandemin fört med sig finns såklart även oron närvarande för hur arbetsmarknaden ser ut för dem som ska söka jobb i höst. Vi kan bara hoppas på en snabb återhämtning av ekonomin, där en kombination av stödpaket och lättade restriktioner gör att arbetsmarknaden kommer på fötter igen. Det är lätt att i dessa tider, väl framme vid anställningsintervjun, sänka sina krav. Men det finns ändå en fråga du inte ska glömma att ställa till din potentiella arbetsgivare: "Hur ser tjänstepensionen ut?"

“Jag förstår att pension kanske inte är det första man tänker på direkt efter en examen, men det fina är att om du ser till att ha tjänstepension (och gärna sparar lite själv varje månad) behöver du inte tänka så mycket mer på det på ett bra tag”, säger Maja Englund, pensionsekonom på SPP.

Men vad är då tjänstepension? Du känner förmodligen redan till det orange kuvertet. Det innehåller information om din allmänna pension som vi alla får från staten. Men för att få en god pension att leva av i framtiden är det viktigt att inte glömma tjänstepensionen och det egna sparandet.
 
Om du går vidare efter intervjun har jag tips på tre frågor att addera:

1. Fråga om företaget har kollektivavtal och hur tjänstepensionen ser ut där. För arbetsplatser anslutna till kollektivavtal så regleras tjänstepensionen där.

2. Om företaget inte har kollektivavtal: Ta reda på vad som gäller! Det är vanligt att man ändå erbjuds tjänstepension som matchar kollektivavtalens. Om du inte erbjuds det så är detta en förhandlingspunkt för högre lön så att du kan göra egna avsättningar.

3. Fråga hur arbetsgivaren arbetar med hållbarhet. Undersökningar från SPP visar att så många som 9 av 10 anställda vill ha ett hållbart pensionssparande, men många arbetsgivare glömmer bort pensionen i sitt hållbarhetsarbete. Därför är det viktigt att du som anställd påminner din arbetsgivare om det, ifall du tillhör de 90 % som anser det vara viktigt.

Pensionspengarna har stor påverkan på miljön

Nästan hälften av allt kapital på världens börser är pensionspengar, så om vi ska ha en bra värld att gå i pension i långt in i framtiden är det såklart viktigt att dessa pengar investeras på ett bra sätt.

“Som privatperson kan du exempelvis bidra till hållbarhetsmålen genom att installera solceller på taket, åka kollektivt, handla rättvisemärkt eller bli världsförälder. Men som sagt, pensionspengarna ska man inte glömma! Då kan dina sparpengar till exempel investera i bolag som är med och bidrar till FNs hållbarhetsmål”, avslutar Maja.


Skrivet av Maja Englund, pensionsekonom på SPP och expert i Compricers Expertpanel

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 7 953 kr
  • Högst årskostnad 13 275 kr
  • Att spara 5 322 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin