Från och med idag kan du (kanske) se din deklaration

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Från och med idag kan du (kanske) se din deklaration

Lika säkert som att solen tittar fram och smälter snön så kommer deklarationen varje vår. Denna vecka och nästa skickas e-deklarationerna ut till alla med en digital brevlåda. Här följer viktiga datum att ha koll på.

 • 3-9 mars: E-deklarationerna skickas ut till dig som har en digital brevlåda.
   
 • 15 mars-15 april: Fysiska deklarationer skickas ut.
   
 • 16 mars: Deklarationen öppnar. I appen eller på skatteverket.se. Nu kan alla se sin deklaration.
   
 • 30 mars: Om du vill få din skatteåterbäring strax efter påsk så är detta sista dagen att deklarera digitalt.
   
 • 7-9 april: För dig som har godkänt din deklaration digitalt utan ändringar senast 30 mars får nu dina pengar.
   
 • 3 maj: Idag är det sista dagen att deklarera. Senast vid midnatt ska deklarationen vara hos Skatteverket.
   
 • 8-11 juni: Du som har skattepengar att få tillbaka och inte fick dem i april får dessa nu.
   
 • 12 november: Sista dagen att betala kvarskatt.


Några tips inför årets deklaration:

 • En nyhet i år är att uppskovsräntan på uppskjuten skatt efter en bostadsförsäljning tas bort. I år har du möjlighet att begära omprövning av din deklaration för inkomståret 2014 eller senare om du då betalade in din skatt och nu vill göra uppskov. Läs mer om detta här: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning? I Skatteverkets tjänst kan du räkna och ansöka om bostadsuppskov i efterhand. Du hittar tjänsten här >>
   
 • Anstånd med deklarationen. Tänk på att du kan få anstånd med deklarationen om du har giltigt skäl - så länge du ansöker om det i tid.
   
 • Deklarera digitalt. Det är betydligt enklare, risken för att du gör fel är mindre och programmet räknar ut den korrekta skatten du ska betala om du gör ändringar. 
   
 • Anmäl ett bankkonto: Glöm inte att anmäla ett bankkonto så att du får eventuell återbäring utbetald.
   
 • Deklarera i tid med ge deklarationen lite tid. Att få tillbaka lite pengar tidigt kan locka dig till att godkänna deklarationen direkt. Gör inte det - ge din deklaration lite tid. Se över hur ditt år har sett ut och se över om du kan göra några avdrag. Och om ni är flera i hushållet, se över om det kan löna sig att överföra ränteavdrag eller rut och rot-avdrag till varandra. För visst är det bättre med lite mer pengar tillbaka vid midsommar än lite mindre pengar en månad tidigare? 
   
 • Varning! Skatteverket frågar aldrig efter dina kontouppgifter i mejl eller SMS. Endast via e-tjänster där du själv har loggat in med din e-legitimation. Klicka inte på länkar, Öppna inte bilagor, Svara inte. RADERA!
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är bredband? Och hur funkar det?

2 minuters läsning

Ett bredband gör att du kan ansluta exempelvis telefoner, datorer, TV-apparater och surfplattor till internet och sedan göra det som du vill göra på nätet. Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om vad bredband är och vilka oilka infrastru...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)