Från och med onsdag blir räntan 16,25 % på kvarskatten!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Från och med onsdag blir räntan 16,25 % på kvarskatten!

Senast nu på onsdag (12/11) ska din betalning av underskott på skattekontot (kvarskatten) vara bokfört hos Skatteverket för dig som fick ditt slutskattebesked i augusti.


På ditt skattekonto beräknas intäktsränta och kostnadsränta från och med dagen efter den dag då ett överskott eller ett underskott har uppkommit på kontot. Kostnadsräntan är inte avdragsgill och intäktsräntan är skattefri.

Kostnadsräntan ligger på 1,25 % - 16,25 %

Skatteverket räknar med en basränta på 1,25 procent som du betalar på din kvarskatt fram till förfallodagen (fribelopp på 30 000 kronor). Efter denna dag höjer skatteverket räntan med 15 procentenheter på hela beloppet.

Intäktsräntan ligger just nu på 0,5625 %

Det är alltså så mycket ränta du får på de pengar du väntar på att få tillbaka på skatten. Du får ingen ränta under beskattningsåret utan räntan betalas bara under de månader du väntar på att få tillbaka pengarna. Många jämkar inte utan ser detta som ett sparande. Det är tydligt att det är ett riktigt dåligt sparande, med dålig avkastning.

Om du vet att du har betalat för mycket skatt under 2014 kan du jämka nu

Då kommer din skatt att minskas under slutet på året. Du får då möjligheten att spara de extra pengar du får utbetalt med bättre avkastning än vad skattekontot ger. Kanske på ett sparkonto med 1,85 % i ränta?

Här kan du läsa mer om jämkning och hur det fungerar >>

Logga in hos Skatteverket för att se saldo på ditt skattekonto >> 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är det som egentligen påverkar boräntorna?

3 minuters läsning

Vi frågade Tor Borg, chefsekonom på SBAB, några frågor för att klargöra hur det fungerar. Hur påverkar reporäntan boräntorna? Är det endast indirekt via marknadsräntorna? Reporäntan har en direkt påverkan på den al...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)