Funderar du på hur kriget kommer påverka ditt pensionssparande?

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
Funderar du på hur kriget kommer påverka ditt pensionssparande?

För bara ett par månader sedan var det svårt att föreställa sig att det skulle bli krig i Europa. Men nu är det här och många funderar på hur den pågående konflikten kommer påverka privatekonomin och det långsiktiga sparandet.

Mitt generella tips till dig som sparare i oroliga tider är att inte agera i panik. Ta det lugnt, och tänk noga igenom hur länge du planerar att spara och din sparstrategi, innan du fattar några Beslut. Det pågående kriget väntas fortsatt påverka aktiemarknaden på flera sätt. På kort sikt kommer vi förmodligen att få se en slagig börs och anledningen till det är att de finansiella marknaderna just nu står inför flera osäkerhetsfaktorer. Orosmomenten handlar bland annat om centralbankernas agerande och den ökade inflationen. Det finns även osäkerhet kring hur sanktionerna mot Ryssland, som är en stor exportör av gas och olja, kommer att påverka den redan problematiska energiförsörjningen i Europa. De stigande priserna slår redan mot både företag, som får högre produktionskostnader, och konsumenter som får mindre kvar i plånboken. Högre energipriser väntas även öka inflationstrycket vilket i sin tur riskerar att påverka tillväxten i Europas ekonomi.

Med allt detta i åtanke hur ska du då som sparare tänka kring din privatekonomi?

För dig som pensionssparar är det viktigt att komma ihåg att en stor del av ditt pensionssparande faktiskt inte är placerat på börsen. Inkomstpensionen påverkas inte direkt av börsutvecklingen. De delar av din pension som framför allt är exponerade mot aktiemarknaden är premiepensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Du som oroar dig för hur marknadsutvecklingen kommer påverka pensionen bör också tänka på att pensionssparandet oftast är ett sparande på väldigt lång sikt. Det kan kännas olustigt när marknaden vänder nedåt men över tid har börsen historiskt återhämtat sig. Mest oroande kan det kan kännas för de som börjar närma sig pensionsuttag. Men även om din pension kryper närmare kan det faktiskt ofta vara bättre att sitta lugnt i båten än att ändra strategi. Har du dina pensionspengar placerade i en traditionell förvaltning eller i en generationsfond kommer risken dras ner automatiskt när du närmar dig pensionen. Det innebär att ditt sparande får en mindre exponering mot aktiemarknaden. Du bör också tänka på att dina pensionspengar förmodligen kommer att betalas ut över en längre tid. Det innebär att ditt sparande har möjlighet att fortsätta växa även under utbetalningstiden.

Hur ska du tänka kring det privata sparandet?

Det korta svaret på den frågan är gör ingenting om det avviker från din långsiktiga strategi. Sparar du på lång sikt kommer aktiemarknaden troligtvis hinna vända både upp och ned många gånger innan ditt sparande ska realiseras. Undvik därför att låta dig påverkas allt för mycket av börspsykologin, tidningsrubriker och hur andra agerar. Det är däremot alltid viktigt att se över ditt sparande och strategi med jämna mellanrum och att säkerställa så att du känner dig bekväm med din risknivå och dina fondval. Tänk också på att pengar du behöver i närtid, oavsett marknadsläge, ska hållas utanför börsen. Mitt sluttips till dig som sparar på lång sikt är att på påminna dig själv om att det är väldigt svårt att tajma marknaden. Kom också ihåg att en förlust inte är en förlust förrän dess att du säljer. Om du agerar för snabbt på kortsiktiga marknadsrörelser och väljer att sälja en del av ditt innehav så finns det en risk att du går miste om återhämtningen på marknaden. Det finns inga garantier för att börserna kommer att fortsätta nedåt vilket innebär att du som långsiktig sparare riskerar att missa viktiga dagar av uppgång.

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Samlingslån – Sänk din månadskostnad för lånen

4 minuters läsning

Har du samlat på dig ett antal smålån och krediter med höga räntor? Då kan ett samlingslån vara en bra lösning för dig. När du samlar dina lån och krediter hos en enda bank eller kreditgivare kan du få bättre villkor och d&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)