Gamla bolånekunder betalar nästan tre miljarder mer i ränta än nya

1 minuts läsning
Gamla bolånekunder betalar nästan tre miljarder mer i ränta än nya

Trohet borde löna sig. Men i boräntevärlden är det tvärt om. Har du ett rörligt bolån som du inte tittat till på ett tag? Då är det inte omöjligt att du har blivit av med ränterabatten du fick när du tog lånet.


Den genomsnittliga ränteskillnaden mellan nya och gamla bolånekunder är 0,12 procentenheter enligt Statistiska centralbyrån (SCB)

Men det är inte de trogna gamla bankkunderna som har den bättre räntan utan tvärt om. Gamla trogna kunder betalar alltså nästan tre miljarder mer i ränta än nya kanske otrogna bolånekunder. Ränteskillnaden mellan nya och gamla lån har även ökat från 9 punkter 2013 till 12 punkter 2014.

Skriv upp villkorsändringsdagen och kontakta banken i god tid och förhandla igen

Malin Omberg, chef för Finansinspektionens konsumentskydd, säger till SvD att det är lika viktigt att förhandla med banken inför villkorsändringsdagen som när man första gången tecknade lånet. Risken finns annars att man blir av med hela ränterabatten när villkorsändringsdagen kommer. Kontakta fler banker om din nuvarande bank inte ger dig fortsatt rabatt.

Den trogna kunden blir missgynnad på många marknader – var aktiv!

Det fungerar på bolånemarknaden liksom inom andra områden t.ex. på elmarknaden, inom telefoni och bredband och försäkringar. När ens avtal går ut får man ofta sämre villkor om man inte hör av sig och jämför/tecknar ett nytt avtal. På elmarknaden finns det t.ex. risk för att du får ett tillsvidareavtal (runt 25 % dyrare än vanligt avtal) när ditt bundna elavtal gått ut och du inte tecknar ett nytt avtal.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Brinner Bocken går börsen upp?

1 minuts läsning

Den första Gävlebocken ställdes upp år 1966 och under åren som har passerat har den brunnit 28 gånger. Den har även blivit sönderslagen ett flertal gånger och en gång påkörd av en Volvo Amazon. År 2001 brände en 51-&ar...

Föregående artikel