Går börsen upp 8 procent per år i genomsnitt?

Man hör ofta att börsen har gått upp 8 procent i genomsnitt per år. Stämmer det? Och är det räknat före eller efter inflation? Undrar Kristina
Det här är en bra och relevant fråga. Branschen vill sällan sticka ut hakan och lova för mycket. Dessutom vet vi att sparare som kollektiv tenderar att investera efter uppgång och sälja efter nedgång. Under perioden 1900 – 2000 steg börsen i Sverige 11,6% om året i nominella termer och 7,6% om året i reala termer, alltså efter inflation.
Sedan 1984 har börsen stigit 26 av 37 år, alltså 7 av 10 år. Den genomsnittliga avkastningen under perioden har varit +12,27% per år medan positiva år i snitt stigit +26% och negativa år i snitt sjunkit -18%. När vi pratar om börsens genomsnittliga tillväxt över tid så är det just snittet vi pratar om, men enskilda år svänger betydligt mer. Ofta är det avkastning före inflation vi pratar om, men ofta före utdelning också som annars adderar några procent.
Frågan kommer från vår expertpanel där vår expert Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, svarar på läsares frågor.

Om skribenten
Nicklas Andersson är Sparekonom på Avanza och har flera års erfarenhet av privatekonomiska frågor. Han arbetar dagligen med att vägleda, inspirera och motivera till en bättre privatekonomi och ett bättre sparande med en förkärlek för aktiemarknaden.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!