Går börsen upp 8 procent per år i genomsnitt?

Spara pengar /
1 minuts läsning
Går börsen upp 8 procent per år i genomsnitt?

Man hör ofta att börsen har gått upp 8 procent i genomsnitt per år. Stämmer det? Och är det räknat före eller efter inflation? Undrar Kristina

Det här är en bra och relevant fråga. Branschen vill sällan sticka ut hakan och lova för mycket. Dessutom vet vi att sparare som kollektiv tenderar att investera efter uppgång och sälja efter nedgång. Under perioden 1900 – 2000 steg börsen i Sverige 11,6% om året i nominella termer och 7,6% om året i reala termer, alltså efter inflation.

Sedan 1984 har börsen stigit 26 av 37 år, alltså 7 av 10 år. Den genomsnittliga avkastningen under perioden har varit +12,27% per år medan positiva år i snitt stigit +26% och negativa år i snitt sjunkit -18%. När vi pratar om börsens genomsnittliga tillväxt över tid så är det just snittet vi pratar om, men enskilda år svänger betydligt mer. Ofta är det avkastning före inflation vi pratar om, men ofta före utdelning också som annars adderar några procent.

Frågan kommer från vår expertpanel där vår expert Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, har svarat på en läsares fråga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bonus-malus – Så fungerar den nya bilskatten

3 minuters läsning

Bilskatt I Sverige är det lag på att alla registrerade ägare till en personbil ska betala en fordonsskatt, ofta kallad bilskatt. Skatten hanteras av Transportstyrelsen och betalas för ett år i taget. Är skatten mer än 3 600 kronor delas betalningen upp och ...

Föregående artikel