Bästa tipsen till dig som ska köpa stuga i sommar

Sharon Lavie
Sharon Lavie
8 minuters läsning
Bästa tipsen till dig som ska köpa stuga i sommar

Intresset för att äga en sommarstuga har ökat sedan pandemin bröt ut. De senaste 12 månader har det sålts 21 procent fler fritidshus än perioden innan. Under första kvartalet 2021 har priserna stigit med 16 procent för fritidshus på riksnivå, jämfört med första kvartalet 2020. I genomsnitt får du betala 2,6 miljoner kronor för ett fritidshus enligt SCB.

En anledning till att intresset är så högt är att vi inte har kunnat resa utomlands och att vi därför hittar nya sätt att semestra i Sverige. I stället för att arbeta från hemmet under perioder då vi inte varit välkomna till kontoret har de med ett eget fritidshus kunnat arbetat från sina stugor. Samtidigt var utbudet 20 procent lägre än normalt i nästan alla städer förra sommaren. Är det få som vill sälja drivers priserna upp ännu mer. På vissa håll i landet är kvadratmeterpriset högre för ett fritidshus än för både bostadsrätt och villa, både Åre och Halmstad är exempel på det.

Att köpa stuga är en stor ekonomisk investering. Har du koll på kostnader för inköp, drift och underhåll? Behöver du hjälp med att uppskatta kommande renoveringskostnader? Eller funderar du på att hyra ut stugan och få extra inkomster? Då ska du fortsätta läsa.

För- och nackdelar med att äga

Fördelarna med att äga ett fritidsboende oavsett om det är en stuga eller bostadsrätt, husvagn eller båt är att du kan inreda och göra om det precis som du önskar och kan ha kvar dina tillhörigheter mellan dina besök. Du har dessutom full flexibilitet att utnyttja ditt fritidsboende när du vill utan att behöva ta hänsyn till tillgänglighet eller pris. Ditt fritidsboende kan ge dig närhet till natur och avkoppling samt ett ställe att samla familjen på för gemensamma aktiviteter och umgänge.

Nackdelarna med att äga ett fritidshus är att det innebär att en del av dina vistelser går till att underhålla, reparera, plantera och klippa gräs vilket förstås också kostar pengar. Du kommer också behöva lägga en del tid på att se om din egendom, vilket i sig även kan innebära en del kostnader för resor. Att köpa en stuga innebär för många att man behöver ta ett extra lån vilket kan påverka uthålligheten i ekonomin. Skulle räntorna stiga, eller om du bli arbetslös eller långtidssjuk kan det bli extra påfrestande för din ekonomi. Mitt råd är därför att inte överbelåna dig och alltid prioritera ditt permanenta boende först.

Gör en budget för dina utgifter  

För att få en bra uppfattning om vad det kostar att äga ett fritidsboende kan det vara bra att göra en budget. Använd gärna checklistan nedan för att se att du får med dig alla budgetposter. 

  • Lånekostnader – behöver du låna pengar kommer du behöva betala ränta och i många fall även amortera. Förutom köpesumman ska du även betala kostnaderna för lagfart och ibland även pantbrev. Lagfarten är ett bevis på att du äger huset och du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet. Kostnaden är 1,5 procent av den summa som är högst av köpeskillingen eller taxeringsvärdet. Pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för ditt bostadslån. Det visar att bostaden är pantsatt i en viss bank och du får inte sälja bostaden om du inte samtidigt kan lösa lånen hos banken. Pantbrevet kostar 2 procent av summan för ditt lån. Finns det redan utställda pantbrev får du dra av dem och på så sätt bara betala för de nya. Här är det viktigt att fundera på, hur kommer ett nytt lån påverka dina möjligheter att renovera din befintliga bostad om du äger en?
     
  • Kostnader för stugan – Ett fritidshus räknas som småhus och det betyder att du betalar en kommunal fastighetsavgift. Du betalar 0,75 procent av taxeringsvärdet upp till takbeloppet. För inkomståret 2020 är taket 8 349 kronor för småhus och för inkomståret 2021 är taket 8 524 kronor. Du bör ha en försäkring som täcker exempelvis vid inbrott eller brand. Andra kostnader som kan tillkomma är vägavgift om vägen som leder till din stuga är en enskild väg. Då är det ofta en vägförening som är väghållare och du som stugägare betalar en avgift till vägföreningen. I vissa fall kan du också behöva betala en tomträttsavgäld om tomten inte är friköpt. Tomträttsavgäld innebär att någon annan äger tomten huset står på och att du därför ska betala en avgift, så kallad avgäld, som ersättning för nyttjandet. 
     
  • Besiktningskostnader – Som köpare är det du som har undersökningsplikt vilket innebär att du ska undersöka huset för att se om det är några fel. Om du själv inte är expert på husbesiktningar kan det vara väl värt pengarna att anlita en besiktningsman som går igenom huset och berättar vilket skick stugan är i och vilka åtgärder som är nödvändiga. Det är vanligt att man anlitar besiktningsman efter man vunnit budgivningen och då är det viktigt att få med i avtalet vad som ska gälla om besiktningsmannen upptäcker större fel. Det kan vara att ni har rätt att frånträda avtalet eller förlika om ett prisavdrag. Ibland krävs det olika besiktningsmän, exempelvis för att se över elinstallationer om stugan är gammal, ytterligare en annan för att provtrycka skorstenen om det finns en öppen spis och någon som kontrollerar vattenkvalitén om ni tar vatten från egen brunn. 
     
  • Driftkostnader – uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, sophämtning och sotning är bland de vanligaste driftkostnader.
     
  • Inredning och redskap: Trädgårdsutrustning så som en gräsklippare, verktyg till fastigheten och trädgården och möbler. Mycket kan du säkert hitta på andrahandsmarknaden. 
     
  • Underhåll och reparationer – beroende på ålder och skick kan det bli mer eller mindre kostnader redan från början. Stugan kanske behöver målas, tak bytas, el säkras, dräneringen göras om osv.  Sist i detta tipsmail kan du se den estimerade livslängden för olika delar av stugan för att underlätta kalkylen.  


Möjliga intäkter

En fritidsbostad används sällan året runt, och kan därför passa perfekt som en extra inkomstkälla. Har du en sommarstuga som du eller din familj använder för privat bruk får du göra ett avdrag med 40 000 kr om du hyr ut den. Därutöver får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in 50 000 kr om året i hyresintäkter, utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 procent. Mer kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Om du väljer att hyra ut behöver du fundera på vad som kan vara skälig hyra. Är stugan belägen i ett attraktivt område blir det lättare att ta ut mer i hyra, men för att ge dig en grundmall kan du räkna så här:

Räkneexempel:

  • Du köper en stuga för 2,2 miljoner och du får en ränta på bolånet på 1,5 %.
     
  • Du lånar 85 % av stugans värde, dvs 1 870 000 kr, vilket blir en räntekostnad på 28 050 kr/år
     
  • Stugans driftskostnader är 1 500 kr per månad = 18 000 kr/år
     
  • Underhåll 10 000 kr/år

    Totalt kostar stugan dig 56 050 kr/ år.


Genom att dela denna summa med de antal veckor du tänker hyra ut får du en uppskattning av vad hyran bör ligga per vecka för att täcka dina kostnader. Hyr du ut under 10 veckor räcker det med 5 600 kr/vecka för att gå runt men då kanske du inte får vara där så mycket själv. I praktiken kan förväntad intäkt ligga mellan 1 000 och 15 000 kronor i veckan beroende på en rad faktorer som geografi, avstånd till strand, husstorlek, utrustning och årstid. Snegla gärna på andra stugor i din närhet för att få en uppfattning om hur mycket de tar i hyra.
 
Frågor att ställa sig innan köpet

  1. Är du redo att binda dig till en egendom? Kan du tänka dig att spendera merparten av din ledighet på ett ställe eller behöver du variation? Vill du hyra stuga nära backen under vintersäsong och segla på sommaren är detta kanske inte något som passar dig.
     
  2. Hur händig är du? Är du beredd att lägga tid och pengar på att underhålla en fastighet alternativt betala för hantverkare.
     
  3. Har du en buffert som kan täcka oförutsägbara kostnader både i din vardag men även i ditt fritidsboende? En fastighet kan bjuda på överraskningar och saker kommer behöva bytas ut förr eller senare.
     
  4. Hur långt kan du tänka dig att åka för att komma till stugan? Om det ligger för långt bort kanske du inte åker dit lika ofta.
     
  5. Har du planer på att bygga om eller bygga till? Kolla möjligheterna att få bygglov
     
  6. Kontrollera detaljplanen för området - kanske planeras det byggnationer som förändrar området på ett sätt som du inte kan acceptera.
     
  7. Om du inte har erfarenhet av stuglivet kan det vara bättre att hyra stuga först, för att känna på hur det är. Vem vet, du kanske älskar det eller inser att det inte passade dig och din familj.


Livslängden på olika delar i huset

Taket

  • Takpapp under takpannor – 30 år
  • Korrugerad eller falsad takplåt med underliggande papp – 35 år


Skorsten

  • Rökkanal, tätskikt – 40 år


Fasaden

  • Träpanel – 40 år
  • Puts – 30 år
  • Tegel – minst 100 år


Fönster

  • Trä – 55-65 år
  • Aluminiumutsida – 70-83 år
  • PVC – 25-35 år


Dränering

  • Dräneringsrör – 25 år
  • Dagvattenledningar utanför huset – 50 år


El

  • Elledningar och elcentral – 45 år


Golvvärme

  • Vattenburen – 30 år
  • Elslingor – 25-30 år


Badrum och kök

  • Fuktspärr – 30 år
  • Plastmatta – 20 år
  • Avloppsledningar – 50 år
  • Vattenledningar – 50 år
  • Varmvattenberedare – 20 år

Källa: Hypoteket

Bolåneräntor - snitträntor & listräntor

Bolåneräntor

Här ser du bankernas aktuella bolåneräntor. Jämför listräntor och snitträntor för bolån.

Belåningsgrad

Med hjälp av din belåningsgrad kan vi visa relevanta bolag.

Ex. 3 000 000
kr

Hur mycket behöver du låna?

Fyll i din kontantinsats eller välj en belåningsgrad % för att se hur mycket du behöver låna.

Ex. 1 500 000
kr

Ex. 85 %
%

Välj...

Snitträntor är genomsnittet av de faktiskt erbjudna räntorna från banker för en viss månad
Listräntor innebär de räntor bankerna har som utgångspris
Snitträntor avser mars 2024
Bolag
3 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
7 år
8 år
10 år
Klicka på den aktuella listräntan för att se den senaste ränteförändringen
SBAB bolån
SBAB bolån
4,74 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,57 %
3,96 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,79 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,69 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,65 %
3,59 %
-
3,74 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
Till sidan
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
4,74 %
4,36 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,81 %
3,64 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,59 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,55 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Hypoteket
Hypoteket
4,80 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
4,64 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
+0,63 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,96 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
+0,17 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,67 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Danske Bank bolån
Danske Bank bolån
4,67 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,82 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
+0,12 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,83 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
3,78 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
+0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
-
3,61 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Stabelo
Stabelo
4,74 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,61 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,09 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,94 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
-0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,76 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,77 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
4,73 %
Skandia bolån
Skandia bolån
4,63 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,40 %
3,88 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
-0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,73 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,63 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
+0,11 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Swedbank
Swedbank
4,81 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,66 %
4,18 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,96 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,85 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,72 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,54 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,77 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,44 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,79 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,12 procentenheter (sedan tidigare månad)
Ikano Bank
Ikano Bank
4,71 %  Snittränta för Ikano Bank  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,19 %
3,91 %
3,70 %
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
-
-
-
-
-
Handelsbanken
Handelsbanken
4,75 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,60 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,01 %
4,05 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,83 %
-
3,98 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
+0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,00 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,19 procentenheter (sedan tidigare månad)
Nordea bolån
Nordea bolån
4,90 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,68 %
4,12 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,98 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,93 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,71 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,74 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
SEB
SEB
4,78 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,43 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,88 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,67 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,45 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,59 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,11 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,63 %
ICA Banken
ICA Banken
4,90 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,35 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,76 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
-0,39 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
-
-
-
Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
4,69 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,36 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,15 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,97 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,82 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,00 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
SBAB bolån
SBAB bolån
5,02 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-03-19)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,77 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-03-19)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,31 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-01-22)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,13 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,00 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: Bolån: 1 000 000 kr, Ränta: 4,77 %**, Effektiv ränta: 4,88 % , Räntekostnad per månad: 3 975 kr, Amortering per månad: 2 084 kr***, Summa per månad: 6 059 kr, Sammanlagt belopp du betalar under lånets löptid: 1 955 987 kr, Sammanlagd räntekostnad du betalar under lånets löptid: 955 987 kr, Antal avbetalningar: 480. Andra kostnader: Uppläggningsavgifter: 0 kr, Aviavgifter (autogiro, e-faktura, SBAB-giro): 0 kr, Aviavgifter (pappersfaktura): 25 kr/mån Räkneexemplet förutsätter att kund valt att betala med autogiro eller e-faktura. **3 mån bindningstid, 70 % belåningsgrad och 1 miljon kr i lånevolym augusti 2023. ***Beräknad på en rak amortering med 40 års löptid.
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
5,00 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,84 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-02-07)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,29 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-02-07)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,22 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,12 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-03-07)
+0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,06 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,99 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,09 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: Lånebelopp: 1 500 000 kr, Återbetalning: 50 år, Antal avbetalningar: 600 st, Uppläggningsavgift: 0 kr*, Aviavgift: 0 kr (autogiro), Nominell ränta: (3 mån) 4,52 %, Effektiv ränta: 4,62 % , Totalt att betala: 3 197 825 kr. Första månadsbetalningen blir 8 150 kr** före skattereduktion. Räkneexemplet baseras på ett bolån med belåningsgrad upp till 60 % med tre månaders bindningstid per den 3 april 2024. *Exemplet visar kostnaden för flytt av bolån där ingen ansökan om lagfart eller nya pantbrev behövs. **Inklusive amortering 2 500 kr.
Hypoteket
Hypoteket
4,76 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,65 %  Listränta för Hypoteket  (2024-02-10)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,13 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,98 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,81 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
-
Till sidan
Räkneexempel: Ett bolån på 1 000 000 kr med 4,85 % rörlig ränta (4,96% effektiv ränta) ger räntekostnad 4 042 kr och rak amortering 2 778 kr per månad. Totalt 6 820 kr per månad, (före ev. skatteavdrag). Räntekostnaden sjunker varje månad i takt med att lånet amorteras ned. Total kostnad att betala under lånets löptid (30 år) är 1 999 998 varav 999 998 kr är ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid. Antal avbetalningar är 360. Inga avgifter tillkommer. 2024-02-09.
Danske Bank bolån
Danske Bank bolån
5,79 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2023-12-08)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,89 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,59 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,14 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,09 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,19 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,99 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,17 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
3,92 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: För ett bolån på 4 000 000 kr (2024-03-20). Om du har ett bolån på 4 000 000 kr med 3.69% bunden ränta i 2 år där belåningsgraden är 60% av bostadens värde och återbetalningstiden är 50 år blir den effektiva räntan 3.75%. Din första månadsbetalning blir 18 967 kr, där 6 667 kr av det beloppet är amortering. Vid en oförändrad ränta på 3.75% under hela återbetalningstiden blir det totala beloppet att betala 7 696 151 kr. Antalet avbetalningar blir 600 stycken och Danske Bank tar inte ut några avgifter för avisering vid automatisk betalning, ordinarie kostnad 15 kr. Krediten förutsätter att banken erhåller panträtt i bostaden. Har du inkomst i annan valuta än lånet kan förändringar i valutakurser komma att påverka de belopp som ska betalas. Aktuell ränta baseras på din belåningsgrad och sätts på utbetalningsdagen.
Stabelo
Stabelo
4,74 %  Listränta för Stabelo  (2024-01-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,52 %  Listränta för Stabelo  (2024-02-13)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,94 %  Listränta för Stabelo  (2024-03-13)
-0,11 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,88 %  Listränta för Stabelo  (2024-03-13)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,75 %  Listränta för Stabelo  (2023-12-19)
-0,19 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
3,94 %  Listränta för Stabelo  (2024-02-13)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Årsränta per den 2024-01-12. Kreditgivare: Stabelo AB. Ex: Bolån på 1 000 000 kronor med 3-månaders rörlig ränta på 4.74 % (effektiv ränta 4.84 % per år) med 30 år rak amortering om 2 778 kr/mån , ger totalt 1 712 917 kr att återbetala i 360 månadsbetalningar, varav 712 917 kr ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid (30 år). Den första månadsbetalningen blir då 6 728 kr vilket motsvarar en räntekostnad om 3 950 kr och en amortering på 2 778 kr.
Skandia bolån
Skandia bolån
5,54 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-02-15)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
5,19 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,74 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,54 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,35 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
-
Räkneexempel: Bostadens pris: 3 000 000 kr, Lånebelopp, 85 % av priset: 2 550 000 kr, Insats, 15 % av priset: 450 000 kr, Åter­betalningstid: 50 år, Antal avbetalningar (vid månads­­betalning): 600, Avgifter vid autogiro: 0 kr, Ränta*: 4,68 %, Effektiv ränta*: 4,78%, Totalt belopp att betala* Före skatte­reduktion på räntan 5 538 480 kr. Första månads­­betalningen: 14 195 **, *Detta är ett räkneexempel på vårt bolån där vi använt snitträntan för januari 2024 för lån med 3 månaders bindningstid som exempelränta. ** Inklusive amortering på 4 250 kr. 2024-02-01
Swedbank
Swedbank
5,94 %  Listränta för Swedbank  (2023-09-22)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,42 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,29 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,14 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,09 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 5,94 % ränta (3 mån bunden, listränta senast ändrad 23-09-22), med rak amortering återbetalningstid 50 år, effektiv ränta: 6,10 %(ej Nyckelkund 6,11 %). Första månadsbetalningen inklusive amortering är 6 617 kronor, sista månadsbetalningen inklusive amortering är 1 675 kronor, totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 2 487 475 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken. För ej Nyckelkund tillkommer uppläggningsavgift på 650 kronor. Vid postala avier tillkommer en kostnad på 45 kronor i aviavgift.
Ikano Bank
Ikano Bank
5,28 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-04-13)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,65 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,16 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,40 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,12 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,18 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,72 % rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,82 % . Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 13 422 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 419 933 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2023-09-07.
Handelsbanken
Handelsbanken
5,94 %  Listränta för Handelsbanken  (2023-10-02)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,39 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,18 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: För ett bolån på 1 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 50 år och månadsvis betalning med 5% ränta blir den effektiva räntan 5,12 %. Den första månadsbetalningen inklusive amortering blir i ovan exempel 5 834 kr, och totalt belopp att betala om lånet behålls i 50 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 2 251 817 kr. Antalet månadsbetalningar är då 600 stycken.
Nordea bolån
Nordea bolån
5,99 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-10-03)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,44 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,34 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 5,99 % procent och e-låneavi så blir den effektiva räntan 6,16 % procent per 2023-10-03. Den första månadsbetalningen blir då 6 658 kronor och lånet har 600 återbetalningar. Beräkningen är gjord utifrån Konsumentverkets riktlinjer. Det totala beloppet som ska återbetalas är 2 499 996 kronor.
SEB
SEB
5,99 %  Listränta för SEB  (2023-09-27)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,44 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,29 %  Listränta för SEB  (2023-07-14)
+0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 4,99 procent och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 5,11 % . Den första månadsbetalningen blir då 5 825 kronor. Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 2 249 330 kronor före skattereduktion. Efter en skattereduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 1 874 531 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. 2023-10-01.
ICA Banken
ICA Banken
5,24 %  Listränta för ICA Banken  (2024-04-17)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,43 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,40 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,35 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,35 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,37 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,37 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,42 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Totalt belopp att betala för ett bolån på 1 000 000 kr med rak amortering i 30 år, 3 månaders rörlig ränta på 5,24 %, effektiv ränta 5,37 %, blir 1 786 000 kronor. Det motsvarar i snitt 4 974 kr per månad under 359 månader. Detta under förutsättning att räntan är oförändrad under hela lånets löptid (30 år). Årsränta per 2024-04-17
Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
5,94 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,80 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2023-07-14)
+0,26 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,24 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,20 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,25 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 3,45% (baserad på snittränta 3 månaders bindning 221216) och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 3,51 % . Den första månadsbetalningen blir då 4 542 kronor.
Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 1 878 963 kronor före skattereduktion. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.

Inga sökresultat, prova att ändra filtreringen

Bolån för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån. Snitträntan avser mars.

Bolag Snittränta Avgifter Krav på säkerhet Säkerhet
Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Marginalen 6,69 % Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000kr Ev.räntepåslag Till sidan
Räkneexempel: Ett standardlån på 1 500 000 kr med vår nominella exempelränta på 6,80 %, löptid på 50 år och månatlig amortering ger en effektiv ränta på 7,06 %, inkl. uppläggningsavgift 1 000 kr, kredithanteringsavgift 3 500 kr och aviavgift 15 kr. Antal betalningar är 600 och om räntan är oförändrad under lånets löptid så är genomsnittlig månadskostnad 6 780 kr/mån, totalt belopp att betala är 4 067 750 kr. Exemplet uppdaterat januari 2024.
Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Går börsen upp 8 procent per år i genomsnitt?

1 minuts läsning

Det här är en bra och relevant fråga. Branschen vill sällan sticka ut hakan och lova för mycket. Dessutom vet vi att sparare som kollektiv tenderar att investera efter uppgång och sälja efter nedgång. Under perioden 1900 – 2000 steg börsen i S...

Föregående artikel
Hemförsäkring - vilken självrisk har du?
3 minuters läsning