Går du miste om det mycket låga elpriset just nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Går du miste om det mycket låga elpriset just nu?

Under kvartal ett har 77 procent av alla som bytt sitt elavtal via oss valt ett rörligt avtal. Alla som har gjort ett val är vinnare – rörligt eller fast. Förlorarna är de 700 000 personer som inte har gjort ett val.


Om du flyttar behöver du ta kontakt med två elbolag

Idag måste du som kund kontakta nätägaren och sedan elhandlaren när du flyttar. Kontaktar du endast nätägaren så hamnar du i ett anvisningsavtal (tillsvidareavtal) och betalar upp till 56 procent mer än ett vanligt avtal.

Nytt förslag först verkligt om tre år

Energimarknadsinspektionen har lagt ett förslag till att ändra på detta. Det ska räcka med att du, när du flyttar, kontaktar ett bolag – så ser de sedan till att du gör ett aktivt val. Tyvärr verkar detta förslag bli verkligt först om tre år.

Alla som har ett anvisningsavtal kan ändra sitt avtal idag!

I och med att anvisningsavtal inte har någon bindningstid eller uppsägningstid kan du byta ditt avtal direkt genom ett samtal.

I snitt betalar du 25 öre/kWh mer med ett anvisningsavtal

För en villa i Malmö som gör av med 20 000 kWh per år betyder detta att du får betala cirka 18 600 kronor per år istället för cirka 14 100 kronor per år om du väljer det billigaste rörliga avtal som erbjuds idag.

4 500 kronor som du betalar helt i onödan!

Ps. Tänk på att du troligtvis även har ett anvisningsavtal om du har haft ett bundet avtal som har löpt ut och du inte har valt ett nytt.

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tydligare villkor från banken till bolånekunder!

1 minuts läsning

Förslag i bolåneutredningen ✓ Information om faktorer bakom den erbjudna räntan. Kunden ska ha rätt till att få information på individnivå om vad bankerna har tagit hänsyn till när de tagit fram den erbjudna räntan - faktorer kopplade til...

Föregående artikel