Garanterad vinnare på börsen

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Garanterad vinnare på börsen

Sannolik- heten att tjäna pengar under en enskild börsdag är bara marginellt bättre än att singla slant. Har du däremot en placeringshorisont på ett år sjunker risken för röda siffror till 20 procent. Efter 20 år är risken att förlora pengar närmast noll.


Solen skiner i ögonen, vandringen mot toppen går fint och skidorna känns inte speciellt tunga där de är fastspända på ryggsäcken. Om jag bara slapp åka ned. Ja, mina känslor för den här toppturen som min österrikiska vän lurat med mig på, är minst sagt tudelade. Miljön kunde inte vara vackrare, jag älskar att åka skidor men det finns ett stort aber... Jag är ingen adrenalin junkie går igång på att slänga mig ut för en bergsvägg och hoppas på det bästa. Nej jag trivs bäst i medelsvår terräng där jag har koll på läget. Trygghet framför den där extra fallhöjdsmetern.

På precis samma sätt fungerar jag när det gäller mina aktier. Hellre ”tråkiga” utdelningsaktier än coola högriskbolag. Mer bussbolaget Nobina än Tesla.

Min portfölj kommer därför aldrig toppa någon årlig lista. Det gör ingenting, att spara är ju ett Vasalopp, snarare än 3 min svinbrant lössnöåkning. I denna uthållighet har jag min största fördel. För tid är pengar, inte minst när det kommer till aktier.

På detta ämne kom Bank of America Merrill Lynch nyligen med intressant statistik. Den visar att sannolikheten att tjäna pengar under en enskild börsdag bara är marginellt bättre än att singla slant. Har du däremot en placeringshorisont på ett år sjunker risken för röda siffror till 20 procent. Efter 20 år är risken att förlora pengar närmast noll.

Bara genom att köpa aktier är du med andra ord en vinnare. Förutsatt att du sprider riskerna och är uthållig. För detta handlar alltså om börsen som helhet. Köper du bara en enda aktie lägger du däremot alla ägg i samma korg. Då är vi tillbaka i singla-slant-fällan igen, eller vid roulettbordet om så vill. Men varken slantsingling eller Monte Carlo är något för den långsiktiga.

Det är inte heller råvaror. För medan risken att förlora pengar på en diversifierad aktieportfölj i princip försvinner med 20 års tidshorisont, finns den i allra högsta grad kvar för dig som investerar i en enskild råvara. Risken för förlust har bara sjunkit från 50 procent på en dag, till dryga 30 procent över 20 år.

Vad säger då all denna statistik oss? Jo för att navigera rätt på börsen är det viktigt att känna sig själv. Vissa tycker att slantsingling har bra odds och tvekar inte att satsa högt för chansen att redan imorgon dinera i de fina salongerna. Andra är, precis som jag, mer försiktiga generaler som tålmodigt trampar oss upp mot toppen. Det tar tid, men då är vi också garanterade vinnare!


Skriven av Johanna Kull, sparanalytiker Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Under sportloven stjäls skidor för miljoner

2 minuters läsning

Enligt försäkringsbolaget if stjäls skidor, snowboards och annan utrustning för över 15 miljoner kronor varje år i Sverige. Täcker hemförsäkringen stöld av dina skidor? Din hemförsäkring ersätter om dina skidor stjäls i ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)