Garanterad vinnare på börsen

Privatekonomi /
Garanterad vinnare på börsen

Sannolik- heten att tjäna pengar under en enskild börsdag är bara marginellt bättre än att singla slant. Har du däremot en placeringshorisont på ett år sjunker risken för röda siffror till 20 procent. Efter 20 år är risken att förlora pengar närmast noll.


Solen skiner i ögonen, vandringen mot toppen går fint och skidorna känns inte speciellt tunga där de är fastspända på ryggsäcken. Om jag bara slapp åka ned. Ja, mina känslor för den här toppturen som min österrikiska vän lurat med mig på, är minst sagt tudelade. Miljön kunde inte vara vackrare, jag älskar att åka skidor men det finns ett stort aber... Jag är ingen adrenalin junkie går igång på att slänga mig ut för en bergsvägg och hoppas på det bästa. Nej jag trivs bäst i medelsvår terräng där jag har koll på läget. Trygghet framför den där extra fallhöjdsmetern.

På precis samma sätt fungerar jag när det gäller mina aktier. Hellre ”tråkiga” utdelningsaktier än coola högriskbolag. Mer bussbolaget Nobina än Tesla.

Min portfölj kommer därför aldrig toppa någon årlig lista. Det gör ingenting, att spara är ju ett Vasalopp, snarare än 3 min svinbrant lössnöåkning. I denna uthållighet har jag min största fördel. För tid är pengar, inte minst när det kommer till aktier.

På detta ämne kom Bank of America Merrill Lynch nyligen med intressant statistik. Den visar att sannolikheten att tjäna pengar under en enskild börsdag bara är marginellt bättre än att singla slant. Har du däremot en placeringshorisont på ett år sjunker risken för röda siffror till 20 procent. Efter 20 år är risken att förlora pengar närmast noll.

Bara genom att köpa aktier är du med andra ord en vinnare. Förutsatt att du sprider riskerna och är uthållig. För detta handlar alltså om börsen som helhet. Köper du bara en enda aktie lägger du däremot alla ägg i samma korg. Då är vi tillbaka i singla-slant-fällan igen, eller vid roulettbordet om så vill. Men varken slantsingling eller Monte Carlo är något för den långsiktiga.

Det är inte heller råvaror. För medan risken att förlora pengar på en diversifierad aktieportfölj i princip försvinner med 20 års tidshorisont, finns den i allra högsta grad kvar för dig som investerar i en enskild råvara. Risken för förlust har bara sjunkit från 50 procent på en dag, till dryga 30 procent över 20 år.

Vad säger då all denna statistik oss? Jo för att navigera rätt på börsen är det viktigt att känna sig själv. Vissa tycker att slantsingling har bra odds och tvekar inte att satsa högt för chansen att redan imorgon dinera i de fina salongerna. Andra är, precis som jag, mer försiktiga generaler som tålmodigt trampar oss upp mot toppen. Det tar tid, men då är vi också garanterade vinnare!


Skriven av Johanna Kull, sparanalytiker Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volvo xc60 t8 twin engine
  • Lägst årskostnad 7 596 kr
  • Högst årskostnad 7 596 kr
  • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona
Två av tio har fått sämre ekonomi pga corona
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?
Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?
Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin