Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser

Det kan bli sanning efter det att nya regler infördes i juni, spår Energimarknadsinspektionen.

Elnätspriserna har ökat med 27 procent de senaste fem åren, som vi har skrivit om tidigare. Det är alltså de avgifter vi betalar till nätbolagen för transport av den el vi köper. Dessa elnätsbolag har monopol på att transportera elen vilket gör att vi inte kan välja vilket bolag vi vill använda - vi måste använda det bolag som levererar el där vi bor.

I juni kom ett beslut från Energimarkandsinpektionen att den så kallade kalkylräntan mer än halveras till 2,16 procent. Den räntan styr till stor del hur stora vinster elbolagen kan göra. Enligt Tony Rosen, ställföreträdande generaldirektör och chef för nätregleringen på Energimarknadsinspektionen, räknar myndigheten med att beslutet leder till att avgifterna sänks med 20 procent.

På en fråga från Svenska Dagbladet om han tycker att elnätsbolagen har kunnat ta ut för höga vinster svarar Tony: “Vinsterna har varit orimligt höga. Men med de nya regler som gäller hoppas vi att det ska vara slut på det”.

Låt oss hålla tummarna för detta. Och du, passa på att se över den del av elräkningen du kan påverka: Elavtalet. Jämför sveriges elbolag här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester

2 minuters läsning

Under 2018 beräknas svensken ha en semesterkassa på drygt 18.000 kronor enligt Nordeas prognoser och det är lätt att tömma kassan efter sommarens alla aktiviteter. Roliga saker som utflykter, transporter, mat, dryck, glass och inträden kostar på och det ä...

Föregående artikel