Gör amorteringskravet oss sämre på att pruta?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Gör amorteringskravet oss sämre på att pruta?

Det verkar inte bättre! Eller är det snitträntorna som inte gett önskat resultat i form av ökad konkurrens?


Ett år och bankerna har sänkt den rörliga räntan med 0,04 procentenheter i genomsnitt samtidigt som Riksbanken sänkt reporäntan med 0,25 procentenheter.

I maj förra året kom kravet på att bankerna måste redovisa sina faktiska snitträntor på bostadslån – dvs. räntorna som vi kunder betalar till dem. Då låg genomsnittsräntan (rörlig) hos bankerna på 1,59 procent. Idag ligger den på 1,55 procent. En sänkning i genomsnitt på 0,04 procentenheter samtidigt som Riksbanken har sänkt reporäntan med 0,25 % under året.

Tittar vi på bundna lån ser det ungefär likadant ut. På ett år har 1-årsräntan sjunkit med 0,02 procentenheter. 3-årsräntan har sjunkit med 0,003 procentenheter och 5-årsräntan har sjunkit med 0,04 procentenheter.

Vi betalar alltså ungefär lika mycket idag för våra bolån trots att bankernas upplåningskostnad borde ha sjunkit och trots införandet av snitträntor

En anledning kan vara det kommande amorteringskravet. Många har haft bråttom att sälja och köpa nytt före amorteringskravet införs (1 juni) och risken finns att vi då inte har varit lika noggranna i förhandling med banken. Vi är kanske glada bara över att hinna få ett lån? Och ansökningarna för bolån har ökat under våren. Enligt Compricer Bolåns siffror ökade antalet bolåneansökningar med nästan 26 procent i april i jämfört med början på året.

Skillnaderna mellan bankerna krymper

I maj förra året när snitträntorna infördes låg skillnaden mellan de olika bankernas snittränta (rörligt lån) på 0,46 procentenheter. Idag har skillnaden krympt till 0,27 procentenheter. Bankernas erbjudanden ligger alltså närmare varandra idag än för ett år sedan.

På bundna lån ser vi samma mönster. Skillnaden mellan de olika bankernas snittränta på 1-årsräntan låg på 0,46 procentenheter i maj förra året och ligger idag på 0,37 procentenheter. Samma siffror för 3-årsräntan är 0,47 och 0,28 procentenheter. För 5-årsräntan låg skillnaden i maj förra året på 0,82 och i dag på 0,46 procentenheter.

Har införandet av snitträntorna skapat sämre konkurrens?

Kravet på bankerna att redovisa sina snitträntor infördes pga. att man ville skapa större konkurrens bland bankerna och underlätta för bolånetagare i förhandling med banken. Men tittar vi på siffrorna efter ett år kan vi tydligt se att bankerna verkar anpassa sig efter varandra istället för att konkurrera mot varandra.

Vi får hoppas att vi blir bättre förhandlare efter amorteringskravets införande. Kanske kan den totala lånevolymen sjunka något då vilket skulle kunna trigga ökad konkurrens bland bankerna.

Så glöm inte att förhandla! Även om boräntan är låg idag betyder 0,5 procentenheters rabatt fortfarande 7 000 kronor om året på ett tvåmiljonerslån.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Får man prata i mobiltelefon när man kör?

3 minuters läsning

I december 2013 tillkom en ny paragraf i trafikförordningen som lyder: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det i...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)