Gravidförsäkring – Tips om bra saker att tänka på

Gravidförsäkring – Tips om bra saker att tänka på

Vad är en gravidförsäkring och vad behöver du tänka på när du ska skaffa en? Här får du tips om viktiga saker att känna till innan du tecknar en gravidförsäkring.

Vad är en graviditetsförsäkring?


En gravidförsäkring är enkelt uttryckt en försäkring för dig som är gravid. Den ger ett skydd både för dig och för barnet och täcker sådant som kan ske i samband med graviditet och förlossning.

Bor du i Sverige har du alltid rätt att få sjukvård och i vissa fall kan du även ha rätt till ersättning från Försäkringskassan trots att du inte är försäkrad. Men med en gravidförsäkring får du ett bättre ekonomiskt skydd om något oväntat skulle inträffa.
 

Bör du välja en betald eller kostnadsfri gravidförsäkring?


Gravidförsäkringar finns i både betal- och kostnadsfria varianter. Vilken du ska välja beror på vilket typ av skydd du vill ha och hur din ekonomiska situation ser ut. Ett tips är att jämföra olika graviditetsförsäkringar för att hitta den som passar dig och din situation.
 

Kostnadsfri gravidförsäkring


En kostnadsfri gravidförsäkring ger oftast ett liknande skydd som en vanlig olycksfallsförsäkring. Det innebär att den inte täcker komplikationer som kan uppstå under graviditeten såsom foglossning och bristningar. Det du kan få ersättning för är olycksfallsskador, exempelvis om du skulle trilla och bryta benet. Eftersom försäkringen är kostnadsfri finns det ingen anledning till att inte teckna en men det du kan ha med dig är att det är låga ersättningsbelopp.
 

Betald gravidförsäkring


Med en betald gravidförsäkring kan du få ersättning om du skulle få någon typ av komplikation under graviditet eller förlossning, exempelvis havandeskapsförgiftning, svåra bristningar eller svår blodförlust. Du kan även få ersättning om barnet skulle födas med någon typ av diagnos som inte upptäckts under graviditeten, såsom en hjärnskada, Downs syndrom eller ett allvarligt hjärtfel.

Ersättningen är alltid på 50 000 kronor, oavsett vilket försäkringsbolag du har.

Om barnet föds för tidigt och behöver vårdas på neonatalavdelning kan du få en ersättning på cirka 200 kronor per dag i upp till 180 dagar. Skulle du behöva extra vård i samband med förlossningen har du också rätt till ersättning på ungefär 200-250 kronor per dag. 

Andra skador du kan få ersättning för med betald graviditetsförsäkring är:

  • Havandeskapsförgiftning
     
  • Foglossning
     
  • Akut kejsarsnitt
     
  • Analinkontinens


En betald gravidförsäkring kostar omkring 1 000 till 1 500 kronor. Alla som vill får teckna en och du behöver inte lämna in någon hälsodeklaration innan.
 

Då börjar försäkringen för dig som är gravid att gälla


Tidpunkten som en gravidförsäkring börjar gälla skiljer sig mellan försäkringsbolagen samt om det är dig eller barnet som avses. Vanligen börjar försäkringen gälla från vecka 22-23 för barnet, men den kan gälla ännu tidigare för dig som är gravid.

Ett tips är att teckna en betald gravidförsäkring innan ditt rutinultraljud. Då kan du i vissa fall få ut ersättning på diagnoser som visar sig på ultraljudet i vecka 18-20.
 

Glöm inte att teckna en barnförsäkring


Viktigt att veta när det kommer till gravidförsäkringar är att de inte automatiskt går över till en barnförsäkring efter att barnet är fött. Graviditetsförsäkringen gäller tills barnet är 6 månader men vi rekommenderar att teckna en barnförsäkring så fort som möjligt efter födseln. Detta eftersom en barnförsäkring ger ett bättre skydd och en högre ekonomisk ersättning om något skulle hända.

Vill du teckna en barnförsäkring kan vi hjälpa dig utan kostnad.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Unga män med dyra bilar har bäst självförtroende när det kommer till bilkörning

2 minuters läsning

Vi frågade 2002 personer från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i åldern 18-80 år om deras bilförsäkringar och hittade en hel del intressant information. Vi ställde frågan: Anser du att du kör bil bättre ä...

Föregående artikel
Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet
4 minuters läsning