Håll nere mobilkostnaden på semestern!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Håll nere mobilkostnaden på semestern!

Reser du utomlands i sommar är det viktigt att du har koll på dina mobilkostnader. Framförallt om du reser utanför EU.


Post- och telestyrelsen tipsar om vad du bör tänka på inför utlandssemestern

 • Inom EU finns ett kostnadstak (Eurotaxan) som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvänding:

-Ringa per minut – max 2,21 kronor
-Ta emot samtal per minut – max 0,13 kronor
-Skicka sms – max 0,69 kronor
-Dataanvändning per MB – max 2,32 kronor

 

 • Kontrollera priser och villkor hos din operatör. Undersök om det finns avtal med fastpris för datatrafik och fundera på om de är bra för dig. Kontrollera vad det kostar att ringa, svara på samtal, skicka sms/mms i det land du ska besöka.
   
 • Reser du utanför EU är det extra viktigt att du tar reda på vilka kostnader operatören i landet tar ut.
   
 • Stäng av tjänster och applikationer. Tänk på att tex e-post kan använda datatrafik utan att du märker det. Det kan vara klokt att stänga av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (roaming) om du är osäker på vad det kostar.
   
 • Använd lokala kostnadsfria nätverk (wifi) på restauranger och hotell. Tänk på att vara försiktig med att överföra känslig information när du är uppkopplad på dessa publika nätverk.
   
 • Att använda ett lokalt kontantkort kan vara ekonomiskt men fungerar endast om din telefon inte är operatörslåst.
   
 • Inom EU ska alla operatörer erbjuda en spärrfunktion för surf. Det innebär att du automatiskt får ett meddelande om summan närmar sig 50 euro dvs ca 470 kronor. Utanför EU erbjuder inte alla operatörer dig detta.
   
 • Stäng av röstbrevlådan om du inte behöver kunna ta emot meddelanden. Utanför EU får du betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden.
   
 • Om olyckan skulle vara framme är det bra att ta med PIN- och PUK-koden till din mobil. Spärra ditt SIM-kort om du tappar din telefon och polisanmäl direkt om du blir bestulen. Då minskar du risken att drabbas av höga kostnader på grund av att någon annan ringer eller surfar på din tappade/stulna mobil.


Trevlig och mobilsäker semester!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Uppmaning: Ta inte emot gamla sedlar i butik

1 minuts läsning

Sedlarna är endast giltiga 8 dagar till – som betalmedel Det är alltså den gamla tjugosedeln (Selma), femtiolappen (Jenny) och tusenlappen (Gustav) som blir ogiltiga den 30 juni. I slutet av förra veckan saknades det fortfarande 52 miljoner sedlar värda 2,1 mi...

Föregående artikel