Håll ut under årets fattigaste månad!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Håll ut under årets fattigaste månad!

Nästa helg infaller årets fattigaste dag, den 24 januari, dagen före löning. Julen blir ofta dyrare än vad vi hade planerat och eftersom julen återkommer varje år är det ingen dum idé att börja planera redan nu dvs. ASAP. ”As soon as possible” eller Avtal, Sparande, Avgifter och Pension.


Avtal - Se över dina avtal

 • El: Trots låga elpriser just nu skiljer det mycket mellan elbolagen. Just nu skiljer det cirka 2 000 kronor per år mellan billigast och dyrast elavtal för en förbrukning på 20 000 kWh.
 • Försäkringar: Ta reda på när du har förfallodag på dina försäkringar och jämför och se om du har rätt skydd till rätt pris.
 • Kreditkortsskulder eller andra smålån: Att ha många olika lån är ofta ofördelaktigt och gör att du betalar onödigt mycket i ränta. Inte sällan är det också bättre att ta ett privatlån än att ha en kreditkortsskuld med hög ränta.
 • Se över dina bolån och var otrogen: Gamla trogna kunder betalar en högre ränta än otrogna bankkunder. När ditt avtal går ut får du ofta sämre villkor om du inte hör av dig och förhandlar ingen.

 

Sparande - Spara inte på storbankernas sparkonto

Trots en reporänta på 0 så går det att få 1,60 procent i ränta på ditt rörliga sparkonto med insättningsgaranti.
Storbankerna ger dig 0 procent i ränta.

Avgifter och Pension - Sluta spara till avdragsgillt privat pensionssparande!

Avdragsrätten sänks dramatiskt i år vilket betyder att du dubbelbeskattas om du fortsätter att spara. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) och börja spara där istället. Passa på att se över avgifterna du betalar för fonder i ditt sparande – välj billiga indexfonder.

En dryg vecka kvar till lön och pengarna är slut? Några tips:

 • Ställ bilen om du kan och gå och/eller åk kommunalt.
 • Rensa frysen och gör matlåda till jobbet.
 • Handla mat billigt: Prova Matsmart.
 • Skjut upp alla utgifter som du kan skjuta upp men se till att du betalar dina räkningar i tid. Ansök om dispens om du behöver för att slippa förseningsavgifter.
 • Rensa hemma och sälj second hand.
 • Bjud in vänner på knytkalas.
 • Utnyttja gratisaktiviteter.

   


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har du billån, kreditkortsskuld eller blancolån?

1 minuts läsning

Konsumtionslån i Sverige har ökat de senaste åren bland annat på grund av en attitydförändring till lån och konsumtion. Det normala har gått ifrån att spara för att sen konsumera till att vara tvärt om.   Detta lånar vi...

Föregående artikel