Har du 11 procent dyrare el?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Har du 11 procent dyrare el?

Bor du i södra Sverige har du 11 procent dyrare el på grund av uppdelningen i elområden!

 

För fyra månader sedan delades Sverige in i fyra elområden vilket har resulterat i att olika delar av Sverige har olika elpriser. Genom att jämföra elhandelsbolag kan vi konsumenter spara mycket pengar men vilken elnätsleverantör vi har kan vi inte påverka. Vi får den leverantör som finns där vi bor.

Nedan är en bild som visar hur Sverige har delats upp i fyra elområden:Enligt en jämförelse på compricer.se i mars får en villaägare med en elförbrukning på 20 000 kWh per år betala drygt 20 procent mer för sin rörliga el i södra Sverige än vad en villaägare med samma förbrukning får betala i norra Sverige. Av de 20 procenten är knappt 11 procent på grund av den nya nätuppdelningen och drygt 9 procent på grund av att norra Sverige har lägre energiskatt. Nätuppdelningen resulterar i en kostnad på cirka 2058 kronor mer per år, eller 10,32 öre mer per kWh, för en villas elförbrukning i södra Sverige i jämförelse med en liknande villas elförbrukning i norra Sverige.

Elområde 1 (Luleå)
Årskostnad efter uppdelning: 16 356 kronor*

Elområde 2 (Sundsvall)
Årskostnad efter uppdelningen: 18 804 kronor*

Elområde 3 (Stockholm)
Årskostnad efter uppdelningen: 19 344 kronor*

Elområde 4 (Malmö)
Årskostnad efter uppdelningen: 19 764 kronor*

*Pris från elhandelsbolaget Telinet som var det billigaste bolaget i vår jämförelse 12/3 2012. I jämförelsen ser vi att elområde 1 är 20 procent billigare än i elområde 4 men om vi tar bort skillnaden i elskatt så blir skillnaden till följd av nätuppdelningen knappt 11 procent.

Varför gjordes uppdelningen?

Beslutet om uppdelningen är taget av Svenska Kraftnät men det är en konsekvens av att Sverige måste anpassa sig till EUs strävan att verka för en gemensam fri konkurrensutsatt elmarknad i hela Europa.

Syftet med uppdelningen är även att stimulera elproduktionen i de områden där det är underskott på el samt att förstärka det svenska elnätet där det idag är flaskhalsar i överföringskapaciteten. I norra Sverige produceras det mer el än vad det förbrukas och i södra Sverige är det är tvärt om. Förhoppningen är att uppdelningen ska stimulera till ett ökat byggande av kraftverk i södra Sverige vilket på sikt ska jämna ut de prisskillnader som nu har uppstått.

Jämför elpriser

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lär dina barn om pengar - 10 tips!

2 minuters läsning

Att redan som liten få lära sig pengars betydelse och värde lägger en bra grund för en framtida sund hantering av ens ekonomi. Vad vi vuxna måste komma ihåg är att ord inte alltid räcker. Det är hur vi hanterar pengar som våra barn komm...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)