Har du 11 procent dyrare el?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Har du 11 procent dyrare el?

Bor du i södra Sverige har du 11 procent dyrare el på grund av uppdelningen i elområden!

 

För fyra månader sedan delades Sverige in i fyra elområden vilket har resulterat i att olika delar av Sverige har olika elpriser. Genom att jämföra elhandelsbolag kan vi konsumenter spara mycket pengar men vilken elnätsleverantör vi har kan vi inte påverka. Vi får den leverantör som finns där vi bor.

Nedan är en bild som visar hur Sverige har delats upp i fyra elområden:Enligt en jämförelse på compricer.se i mars får en villaägare med en elförbrukning på 20 000 kWh per år betala drygt 20 procent mer för sin rörliga el i södra Sverige än vad en villaägare med samma förbrukning får betala i norra Sverige. Av de 20 procenten är knappt 11 procent på grund av den nya nätuppdelningen och drygt 9 procent på grund av att norra Sverige har lägre energiskatt. Nätuppdelningen resulterar i en kostnad på cirka 2058 kronor mer per år, eller 10,32 öre mer per kWh, för en villas elförbrukning i södra Sverige i jämförelse med en liknande villas elförbrukning i norra Sverige.

Elområde 1 (Luleå)
Årskostnad efter uppdelning: 16 356 kronor*

Elområde 2 (Sundsvall)
Årskostnad efter uppdelningen: 18 804 kronor*

Elområde 3 (Stockholm)
Årskostnad efter uppdelningen: 19 344 kronor*

Elområde 4 (Malmö)
Årskostnad efter uppdelningen: 19 764 kronor*

*Pris från elhandelsbolaget Telinet som var det billigaste bolaget i vår jämförelse 12/3 2012. I jämförelsen ser vi att elområde 1 är 20 procent billigare än i elområde 4 men om vi tar bort skillnaden i elskatt så blir skillnaden till följd av nätuppdelningen knappt 11 procent.

Varför gjordes uppdelningen?

Beslutet om uppdelningen är taget av Svenska Kraftnät men det är en konsekvens av att Sverige måste anpassa sig till EUs strävan att verka för en gemensam fri konkurrensutsatt elmarknad i hela Europa.

Syftet med uppdelningen är även att stimulera elproduktionen i de områden där det är underskott på el samt att förstärka det svenska elnätet där det idag är flaskhalsar i överföringskapaciteten. I norra Sverige produceras det mer el än vad det förbrukas och i södra Sverige är det är tvärt om. Förhoppningen är att uppdelningen ska stimulera till ett ökat byggande av kraftverk i södra Sverige vilket på sikt ska jämna ut de prisskillnader som nu har uppstått.

Jämför elpriser

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se upp så du inte får 16 % ränta på kvarskatten!

1 minuts läsning

Har du fått kvarskatt för 2011 och inte betalat in den ännu? Det kan vara en bra idé om du hittar en alternativavkastning som överstiger kostnadsräntan. Idag ligger räntan på kvarskatten på 1 eller 1,25 procent. Enligt pressmeddelande från S...

Föregående artikel