Har du månadssparat i svenska aktiefonder har du gjort helt rätt!

Sluta inte månadsspara i turbulenta tider. Ett månadssparande på 500 kronor i månaden i en genomsnittlig aktiefond sedan 1998 (totalt 90 000 kronor) är idag värt 117 000 kronor. Samma sparande hade gett 155 000 kronor om du sparat i en genomsnittlig svensk aktiefond under samma period.


80 procent har gått till sparformer med låg risk

Den senaste tidens turbulenta år har avskräckt många av oss ifrån aktiemarknaden. IT-kraschen och finanskrisen har gjort att huvuddelen av vårt sparande har gått till sparformer med låg risk enligt Fondbolagens förening som förra veckan publicerade den omfattande studien ”Sparande i turbulenta tider”.

Avkastning i snitt för olika fonder 1998-2012:
 

Latinamerikanska aktiefonder 245 % (8,6 % per år)
Östeuropeiska aktiefonder 231 % (8,3 % per år)
Asiatiska aktiefonder 214 % (7,9 % per år)
Svenska aktiefonder 186 % (7,2 % per år)
Obligationsfonder 102 % (4,8 % per år)
Aktiefonder snitt 97 % (4,6 % per år)
Europeiska aktiefonder 76 % (3,8 % per år)
Penningmarknadsfonder 50 % (2,7 % per år)
Globala aktiefonder 43 % (2,4 % per år)
Aktiefonder USA 43 % (2,4 % per år)


Sparkontot gav under perioden en förtjänst på 11 303 kronor

De genomsnittliga europeiska aktiefonderna, de globala aktiefonderna och aktiefonder USA har endast stigit med 3,8, 2,4 respektive 2 procent per år de senaste 15 åren. Hade du satsat ditt sparande på dessa fonder hade du fått mindre i avkastning än om du hade satt in pengarna på ett bra sparkonto. Swedbank har räknat ut att om du satte in 500 kronor i månaden på ett sparkonto i 15 år (med en ränta på 2,2 procent) skulle det ha gett dig en förtjänst på 11 303 kronor, efter skatt. Utan avgifter skulle samma sparande i en genomsnittlig aktiefond USA gett 6 916 kronor efter 30 procent i skatt.

”Att månadsspara är det enda rätta”

Att köpa både i upp och nedgångar har visat sig extra bra de senaste fem åren. Den genomsnittliga aktiefonden har minskat i värde med en avkastning på minus 11 procent under åren 2008-2012. Hade man månadssparat i samma typ av fond så hade ens insatta kapital växt med cirka 10 procent under dessa turbulenta år.

”Att månadsspara är det enda rätta”, sa Carnegie Fonders vd Hans Hedström som var en av de inbjudna på fondbolagens presentation av studien. Hans menar att det generellt nästan är omöjligt att tajma marknaden. Vi säljer ofta för sent, när det redan har gått ner och köper sedan för sent när det redan har gått upp. Med den taktiken missar man ofta bra avkastning!

Jämför aktiehandel & hitta lägsta courtaget!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Får du bara halva värdet på din tv vid stöld?

2 minuters läsning

Bostaden är oftast försäkrad till ett fullvärde I en villahemförsäkring är villan i normalfallet alltid försäkrad till ett så kallat fullvärde. Det innebär att huset värderas till marknadsvärdet vid tillfället fö...

Föregående artikel