Har du rätt försäkring?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Har du rätt försäkring?

Det finns en uppsjö av försäkringar som man måste ta ställning till om man behöver eller inte. Men det finns några försäkringar som är extra viktiga som t ex en hemförsäkring som försäkrar dig och dina saker.

Om du har en bil måste den enligt lag försäkras med åtminstone en trafikförsäkring och om du har hemmaboende barn är en barnförsäkring klokt att ha. Har du en båt, en mc, ett sommarställe eller liknande behöver du troligtvis försäkra även den egendomen

Sen finns det några försäkringar som du kan se över om du behöver: Inkomstförsäkring som försäkrar din inkomst, sjukförsäkring som försäkrar dig om du blir sjuk en längre tid och olycksfallsförsäkring som försäkrar dig om du tex ramlar och slår ut en tand.

Inte sällan lockas vi att teckna försäkringar för saker vi redan har ett skydd för i vår hemförsäkring. Det kan vara exempelvis en extra reseförsäkring eller en försäkring på hemelektronik. Mitt tips är därför att du läser på om skyddet i din hemförsäkring (och skydd du har genom exempelvis konsumentköplagen) innan du tecknar onödiga försäkringar.

Sätt dig ner med din familj och se över vilka försäkringar som ni behöver så ni är rätt försäkrade. Och kom ihåg, försäkringsbolagen premierar inte trogna kunder. De som ser över sitt försäkringsskydd då och då, och är beredda att byta försäkringsbolag, har ofta ett bättre skydd till ett lägre pris än de som är trogna sitt försäkringsbolag.

Vill du jämföra dina försäkringar och spara pengar redan nu kan du göra det här >>

Läs mer om försäkringar i Compricers Ekonomiskola del 7: Försäkringar.

(0:48 min)

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

När kommer räntan på bolånen att gå upp?

1 minuts läsning

Styrräntan är viktig för bankerna när de sätter sin ränta men det finns fler saker som styr vilka räntor bankerna sätter. Långivarna i Sverige får sätta vilka räntor de vill och behöver inte följa reporäntan. Följak...

Föregående artikel
Hur sparar jag bäst till mina barn, så att de kan få lite pengar som hjälp till studier eller bostad?
1 minuts läsning