Har fastighetsmarknaden, börsen, tulpaner och Bitcoin något gemensamt?

Privatekonomi /
Har fastighetsmarknaden, börsen, tulpaner och Bitcoin något gemensamt?

Det är roligt att läsa kommentarer när någon hävdar att det tror sig se en bubbla. En del försvarar ”situationen” till tänder och tår, idiotförklarar personen som stack ut huvudet, och ropar: DET ÄR INGEN BUBBLA!


”En finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, dvs det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera”. Wikipedia

Bubblor skapas av oss människor och vårt känslomässiga agerande, och handlar nästan alltid om förväntningar. Förnekelsen är kompakt när bubblan byggs upp och det är först i efterhand som vi ser tillbaka på händelseförloppet och enas om att det var en bubbla.

Fastighetsbubblor tenderar att inträffa periodiskt med cirka 20 års mellanrum. Den kännetecknas av en stor avvikelse uppåt i priset på småhus och bostadsrätter jämfört med konsumentprisindex. När bubblan ”spricker” slutar budgivningarna, säljarna får nöja sig med begärt pris, oron bidrar till färre spekulanter, priserna faller, säljarna får mindre betalt, utbudet minskar och säljarna säljer med förlust.

Senaste fastighetsbubblan i Sverige ”sprack” i början på 1990. Enligt fastighetsindex (småhus) har priserna i Sverige ökat med runt 230 procent sedan 1995. För Stor-Stockholm ligger ökningen på 370 procent och för Stor-Göteborg på drygt 300 procent.

En börsbubbla uppstår oftast när folk köper aktier för att andra köper aktier. Man bortser från fundamentala faktorer och går ifrån att analysera bolagen till att analysera marknaden. När börsen har gått upp många år och hävstångsinstrument är hetare än någonsin så kan det gå fort ner när alla börjar springa samtidigt.

Senaste börsbubblan i Sverige ”sprack” år 2007 (finanskrisen). Sedan slutet på 2008 har stockholmsbörsen stigit med över 270 procent.

Det ekonomiska intresset för tulpaner och tulpanlökar uppstod i Amsterdam på 1600-talet. Rykten om att man kunde göra sig en förmögenhet på tulpaner gjorde att priset steg. Till slut gick det även att köpa lökar som fortfarande fanns i marken, man handlade alltså på framtida värdeökningar. Värdet på lökarna steg upp till flera årslöner för arbetare och i januari 1637 kom kraschen när priserna upphörde att stiga. Handlarna började sälja sina lökar, fler följde efter och paniken var ett faktum. Tulpanmarknaden utplånades över en natt.

Bitcoin handlades för cirka 6 cent/styck år 2010. Idag kostar en Bitcoin runt 7 000 dollar (15/11). En fantastisk utveckling. Om Bitcoin har stigit så mycket i värde och så snabbt att vi kan kalla det en bubbla, eller om värdet kommer fördubblas inom några år, överlåter jag till er att fundera över.

Hur mycket tror ni en Bitcoin är värd om 5 år?


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 11000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 3 014 kr
  • Högst årskostnad 7 705 kr
  • Att spara 4 691 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin