Har fastighetsmarknaden, börsen, tulpaner och Bitcoin något gemensamt?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Har fastighetsmarknaden, börsen, tulpaner och Bitcoin något gemensamt?

Det är roligt att läsa kommentarer när någon hävdar att det tror sig se en bubbla. En del försvarar ”situationen” till tänder och tår, idiotförklarar personen som stack ut huvudet, och ropar: DET ÄR INGEN BUBBLA!


”En finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, dvs det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera”. Wikipedia

Bubblor skapas av oss människor och vårt känslomässiga agerande, och handlar nästan alltid om förväntningar. Förnekelsen är kompakt när bubblan byggs upp och det är först i efterhand som vi ser tillbaka på händelseförloppet och enas om att det var en bubbla.

Fastighetsbubblor tenderar att inträffa periodiskt med cirka 20 års mellanrum. Den kännetecknas av en stor avvikelse uppåt i priset på småhus och bostadsrätter jämfört med konsumentprisindex. När bubblan ”spricker” slutar budgivningarna, säljarna får nöja sig med begärt pris, oron bidrar till färre spekulanter, priserna faller, säljarna får mindre betalt, utbudet minskar och säljarna säljer med förlust.

Senaste fastighetsbubblan i Sverige ”sprack” i början på 1990. Enligt fastighetsindex (småhus) har priserna i Sverige ökat med runt 230 procent sedan 1995. För Stor-Stockholm ligger ökningen på 370 procent och för Stor-Göteborg på drygt 300 procent.

En börsbubbla uppstår oftast när folk köper aktier för att andra köper aktier. Man bortser från fundamentala faktorer och går ifrån att analysera bolagen till att analysera marknaden. När börsen har gått upp många år och hävstångsinstrument är hetare än någonsin så kan det gå fort ner när alla börjar springa samtidigt.

Senaste börsbubblan i Sverige ”sprack” år 2007 (finanskrisen). Sedan slutet på 2008 har stockholmsbörsen stigit med över 270 procent.

Det ekonomiska intresset för tulpaner och tulpanlökar uppstod i Amsterdam på 1600-talet. Rykten om att man kunde göra sig en förmögenhet på tulpaner gjorde att priset steg. Till slut gick det även att köpa lökar som fortfarande fanns i marken, man handlade alltså på framtida värdeökningar. Värdet på lökarna steg upp till flera årslöner för arbetare och i januari 1637 kom kraschen när priserna upphörde att stiga. Handlarna började sälja sina lökar, fler följde efter och paniken var ett faktum. Tulpanmarknaden utplånades över en natt.

Bitcoin handlades för cirka 6 cent/styck år 2010. Idag kostar en Bitcoin runt 7 000 dollar (15/11). En fantastisk utveckling. Om Bitcoin har stigit så mycket i värde och så snabbt att vi kan kalla det en bubbla, eller om värdet kommer fördubblas inom några år, överlåter jag till er att fundera över.

Hur mycket tror ni en Bitcoin är värd om 5 år?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

E-handeln exploderar. Handla säkert!

2 minuters läsning

Hittills i år har den svenska e-handeln ökat med 15 procent jämfört med förra året. Postnord bedömer att vi kommer att köpa julklappar för totalt 20 miljarder kronor i år. 6,4 miljarder av dessa kommer att spenderas i e-handeln. Se till at...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)