Här kostar din hemförsäkring mest

Här kostar din hemförsäkring mest

Det skiljer stort i pris på hemförsäkringar beroende på var man bor. Stockholms län är näst dyrast.


60 procents skillnad mellan dyraste och billigaste länet

När vi sammanställer alla hemförsäkringar som har tecknat hos Compricer under 2015 ser vi en stor skillnad i pris beroende på var man bor. Dyraste länet är Skåne följt av Stockholm och Västra Götaland. Billigaste hemförsäkringarna, i genomsnitt, är tecknade i Värmland, Södermanland och Norrbotten. Hemförsäkring avser alltså försäkring för en lägenhet som du hyr eller äger (bostadsrätt).Skillnaderna i genomsnittspremie kan förklaras av bland annat att olika områden är olika skadedrabbat. Storstäder är ofta mer drabbade av skadegörelse och inbrott än mindre orter vilket kan påverka premierna i dessa områden.

 

 

Genomsnittspremien för hemförsäkringar har ökat

Sedan början på 2014 har genomsnittspremien för hemförsäkringar ökat med över 25 procent. I januari 2014 kostade en hemförsäkring tecknad via Compricer i genomsnitt 1 323 kronor per år. I januari i år kostade en liknande försäkring i genomsnitt 1 660 kronor per år.Svårt att påverka var man bor – men klokt att jämföra innehåll och pris mellan olika försäkringsbolag

Eftersom försäkringsbolagen fokuserar på olika aspekter och områden, och har olika skadestatistik, går det inte att säga att ett visst bolag alltid är bäst. Vilket försäkringsbolag som är bäst för just dig och din bostad beror på vad du försäkrar och var du bor.

Det är viktigt att du ser till att du har en tillräckligt omfattande försäkring som motsvarar din bostad och värdet på ditt lösöre. Har du haft samma försäkringsbelopp under flera år bör du kontrollera om det fortfarande täcker hela bohagets värde.

Har du haft samma försäkringsbolag under flera år är det också bra att jämföra och kontrollera att du fortfarande har en bra försäkring för ett bra pris. Ett tips är också att säkerställa att din försäkring täcker t.ex. en dyrbar klocka, en tavla eller ett smycke, vilket inte alltid är fallet.


Jämför hemförsäkring här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

5 tips kring bilförsäkringen

1 minuts läsning

1. Hel, halv eller trafik? Det är värt att fundera kring vilken omfattning på försäkringen som du ska välja. Om du har en ny bil ingår normalt sett en vagnskadeförsäkring i 3 år (eller mer) och du kan då välja en halvförs&a...

Föregående artikel
Läge att binda sparpengarna för bättre ränta?
1 minuts läsning