Högre marginaler för bankerna utan att vi märker det. Förhandla!

I oktober sjönk genomsnittsräntorna på bolån igen. Samtidigt har bankernas upplåningskostnader sjunkit mer. Resultatet: Högre marginaler för bankerna utan att vi kunder märker det.
Idag får genomsnittskunden 1,46 procent i rörlig (3-mån) bolåneränta.
Snitträntorna sjönk med 0.02 procentenheter i oktober
- Lägst snittränta erbjöd Ålandsbanken med 1.2 %.
- Högst snittränta erbjöd Nordea med 1.78 %.
- Snitträntan för bundna lån på 3 år sjönk med 0,07 procentenhet från 1.41 % till 1.34 %.
- Snitträntan för bundna lån på 5 år steg med 0.08 procentenhet från 1.49 % till 1.41 %.
I slutet på september låg bankernas bruttovinst på bolån på 1.44 procent.
Den har stigit från 1,26 procent i slutet på juni. Som lägst låg marginalen (bruttovinsten) på 0,22 procent efter finanskrisen 2009 och sedan dess har den stigit. En förklaring är att Finansinspektionen har ökat kapitalkostnaderna för bankerna, t ex när de införde en lägsta nivå på det kapital som bankerna måste hålla för risken för förluster i utlåning till bostadsköpare. Ett så kallat riskviktsgolv. En annan förklaring är att konkurrensen inte är så tuff mellan bankerna även om nya aktörer har gjort att den har ökat.
5 tips - Så får du bästa bolåneräntan
1) Ta reda på vilken ränta du har idag.
2) Se över bankernas snittränta
3) Kontakta flera olika banker och be om att få ett ränteförslag.
4) Jämför svaren du fått och kontakta bankerna igen och se om de kan sänka din ränta ytterligare.
5) Välj den bank som erbjuder dig den bästa bolåneräntan.
Vill du inte själv ringa runt till alla banker och begära in offerter kan vi hjälpa dig. Gå in på bolån och välj om du vill låna till ny bostad, omförhandla bolån eller ansöka om lånelöfte.
Lyckas du få ner din ränta från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 3 500 kronor per miljon du lånar. Per år!
Lycka till!

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.
Nyheter för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!