Högst bolåneränta hos storbanken

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Högst bolåneränta hos storbanken

Vi frågade svenska folket om de vet vilken ränta de har och fick också veta vilken genomsnittlig ränta de hade - och hos vilka banker.

På frågan om man vet vilken ränta man har idag svarade 79 procent av de tillfrågade att de vet vilken ränta de har på sitt bolån och 21 procent svarade att de inte vet. Fler män (87 %) än kvinnor (72 %) i undersökningen svarade ja på frågan. Bäst koll på sin ränta uppgav de i åldrarna 25-35 år sig ha där 88 % svarade att de vet sin ränta. Sämst koll på sin ränta uppgav de i åldrarna 36-55 år sig ha där 74 % svarade att de vet sin ränta.

De med bolån hos Nischaktör har bäst koll på sin ränta

Bäst koll på sin ränta uppgav respondenterna som hade sitt bolån hos en *Nischaktör (95 %) följt av *Övriga banker (83 %). Av respondenterna med sitt bolån hos en *Storbank svarade 77 procent att de vet vilken ränta de har idag.

Den genomsnittliga räntan uppgavs ligga på 1,53 % bland våra respondenter. 

I maj 2021 låg bankernas snittränta (dvs den ränta nya kunder fick under månaden) på 1,38 %. Respondenterna i vår undersökning uppgav alltså sig ha något högre ränta, i genomsnitt, än nya bankkunder. 14 procent av de tillfrågade svarade att de har en ränta på över 2 procent och 5 procent svarade att de har en ränta på 1 procent eller lägre.

Högst ränta hos Swedbank

Swedbank var den bank där de tillfrågade uppgav att de har högst ränta (1,61 %) följt av Nordea (1,59 %) och Handelsbanken (1,55 %).
 

Bank Genomsnittlig ränta  
Swedbank 1,61 %  
Nordea 1,59 %  
Handelsbanken 1,55 %  
Länsförsäkringar 1,53 %  
SEB 1,52 %  
Hypoteket 1,44 %  
SBAB 1,43 %  
Danske Bank 1,32 %  
Avanza 1,24 % < 10 svarande
Skandia 1,22 %  
Landshypotek 1,21 % < 10 svarande
Stabelo 1,19 % < 10 svarande
ICA Banken 1,10 % < 10 svarande
Nordnet 1 % < 10 svarande


Högst ränta hos storbanken

När vi delar upp bankerna i tre grupper kan vi se att de tillfrågade som hade sitt bolån hos en Storbank uppgav att de hade högst ränta i genomsnitt och de som hade sitt bolån hos en nischaktör uppgav att de hade lägst ränta i genomsnitt.

Bank Genomsnittlig ränta
Storbanker 1,58 %
Övriga banker 1,44 %
Nischaktörer 1,30 %

*Storbanker: Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.
Nischaktörer: Hypoteket, Landshypotek, Stabelo, Nordnet och Avanza.
Övriga banker: Danske Bank, Länsförsäkringar, SBAB, ICA Banken och Skandia.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lägre ränta bland de som byter bank

2 minuters läsning

Vi frågade svenska folket om de tror att de kan få ner sin ränta genom att byta bank och en majoritet svarade ja. Vi kunde också se i vår undersökning att det var precis så det låg till: De som bytt bank hade en lägre boränta. Tror du att...

Föregående artikel