Höjd pensionsålder – så påverkas din pension!

Pension /
3 minuters läsning
Höjd pensionsålder – så påverkas din pension!

Snart rullas de senaste förändringarna av pensionssystemet ut. År 2020 kommer sannolikt bära med sig både höjd pensionsålder och nya regler för hur länge du har rätt att jobba. Men vad betyder de nya lagarna, och hur påverkas din pension?

Oavsett ålder och pensionsplaner kommer du sannolikt känna av förändringarna av pensionssystemet. En rapport som pensionsmyndigheten gjort visar att kompensationsgraden för den allmänna pensionen minskar för varje årskull. Du som är 50-talist beräknas få drygt 66 procent av din slutlön i pension. Råkar du istället vara född på det glada 80-talet kan du förvänta dig att få ynka 55 procent om du går i pension vid samma ålder. Med andra ord gäller det att hålla lite koll på utvecklingen för att vara säker på att kunna leva ut dina pensionsdrömmar. 

Vad blir den nya pensionsåldern?
Vi lever allt längre i Sverige, vilket i slutändan kommer att påverka både pensionsåldern och ditt besked i det orangea kuvertet. Redan nästa år föreslås den lägsta pensionsåldern att höjas från 61 år till 62 år. Tidigast uttag av allmän pension kommer sannolikt att höjas från 61 år till 64 år, stegvis, fram till år 2026. Här kan du läsa mer om utvecklingen av pensionsåldern

Lägsta ålder för att ta ut tjänstepension kan även höjas från nuvarande 55 år, men detta är fortfarande under utredning. Idag betalar de flesta arbetsgivare in till tjänstepension fram till 65 år, vilket kan komma att utökas. 

Hur länge får jag jobba?
I somras fattades beslut om ändrat anställningsskydd, vilket i praktiken innebär att du från och med år 2020 har rätt att jobba fram till 68 år och från 2023 kan jobba fram till 69 år. En rapport från pensionsmyndigheten visar att ett förlängt arbetsliv med ett år efter 65 kan ge så mycket som upp till 11 procent extra i pension före skatt. Men kom ihåg att hur länge din arbetsgivare betalar in tjänstepension kan variera beroende på ditt kollektivavtal och avtalsområde. 

Tips på hur du kan påverka din pension
Oavsett hur mycket det svenska pensionssystemet renoveras kan du själv påverka hur pensionen blir i slutändan. Här kommer mina bästa tips för att påverka pensionen! 

# Privat pensionssparande
Ett sätt att dryga ut pensionen är ett eget pensionssparande. Det finns flera bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK). Här kan du läsa mer!

# Tjänstepension
Pensionsavsättning via arbetsgivaren, så kallad tjänstepension, har stor betydelse för den framtida ekonomin som pensionär. Det är inte alla som har tjänstepension, därför är det viktig att ta reda på vad som gäller för dig. Här kan du läsa mer!

# Löneväxling
Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande. Här kan du läsa mer!

# Få koll på avgifterna
Få koll på vad du betalar för avgifter kopplade till ditt pensionssparande. Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris och “valuta” för den avgift du betalar. Om du undviker onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande. Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen.

5 # Jobba längre 
Att jobba längre ger förhoppningsvis lite extra klirr i kassan den dagen du går i pension. Från det år du fyller 66 år betalar du även mindre i skatt, vilket betyder att du får behålla mer i plånboken. 


Maja Englund, Pensionsekonom SPP och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Krisrubrik efter krisrubrik - hur ska man agera?

1 minuts läsning

Mitt svar, om ni inte orkar titta på avsnittet (12:27 min), är att jag inte tycker att man ska ändra sitt sparande utifrån vad media skriver eller vad som händer på marknaden. Att försöka tajma marknaden är så gott som omöjligt. Däre...

Föregående artikel