Höjt basbelopp = mer pengar i plånboken 2013!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Höjt basbelopp = mer pengar i plånboken 2013!

Enligt ett pressmeddelande från SCB så har preliminära besked kommit för basbeloppen 2013. Och de ger högre pension!

Basbeloppen ligger till grund för ersättningar och styr bl. a garantipension, studiemedel, sjuk- och föräldrapenning, pensionspoäng, pensionsgrundande inkomst, uppräkning av inkomst- och tilläggspension och fastighetsavgiften.

 

På grund av den låga inflationen höjs prisbasbeloppet med 1,1 procent till 44 500 kronor vilket är lägre än höjningen förra året.

  • Inkomstpensionen höjs med 4,1 procent vilket betyder att en snittpensionär med 13 000 kronor i månaden i allmän pension och tjänstepension får 472 kronor mer. För den som enbart har garantipension blir höjningen 1,1 procent.
  • Studiemedlen höjs med 104 kronor till 9024 kronor för en heltidsstuderande per fyraveckorsperiod.
  • Högsta föräldrapenning höjs med 11 kronor till 946 kronor per dag.
  • Högsta sjukpenning höjs med 8 kronor till 710 kronor per kalenderdag.
  • Maximal fastighetsavgift höjs från 6825 kronor till 7075 kronor. Spärrbeloppet för fastighetsavgift som gäller för pensionärer höjs från 3005 kronor till 3039 kronor.

 

De föreslagna höjningarna av basbeloppen är preliminära och ska fastställas av regeringen under hösten.

 

Jämför pension

 

Prisbasbeloppet styr garantipension, sjuk- och föräldrapenning och studiemedel. Även grundavdrag och jobbskatteavdrag påverkas av förändrat prisbasbelopp.

Förhöjda prisbasbeloppet styr pensionspoäng (för intjäning av tilläggspension/ATP)

Inkomstbasbeloppet styr pensionsgrundande inkomst, uppräkning av inkomst- och tilläggspension och även maximal fastighetsavgift.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Pristaket på mobiltrafik inom EU sänks lagom till semestern!

1 minuts läsning

Nu blir det enklare för konsumenter att använda sin mobiltelefon utomlands utan att riskera chockräkningar. Nya priser och dataspärr även för surfande utanför EU har införts.   De nya priserna: Mobila datatjänster ska kosta max 7,74 kron...

Föregående artikel