Hur bör jag spara nära pensionen?

Pension /
1 minuts läsning
Hur bör jag spara nära pensionen?

Jag är nu 64 år och ska gå i pension vid 65. Jag har fonder idag men undrar vilka indexfonder som ni tycker man kan spara i på tre år eller längre? Jag har idag en summa på sparkonto också som jag vill ha ränta på. Vilket sparkonto ska man satsa på? Kan vara bundet ett år.

Den svåra frågan - aktiefond eller sparkonto?

Det vi oftast tycker är den svåra frågan är hur stor andel av dina pengar du ska ha i aktiemarknaden. Om du har en sparhorisont på tre år är det ganska vågat att ha allt eller en stor del av pengarna i aktiemarknaden. Risken att den går ned på den tidshorisonten är ganska stor. 

I genomsnitt får du förstås bättre avkastning så vi säger inte att det är fel, men du ska vara medveten om att risken är hyggligt stor. 

Ju längre sparhorisont du har desto mer självklart blir det att ha mycket pengar i aktiemarknaden. 

Om du har svårt att välja kan det vara en idé att snegla på hur mycket aktier man brukar ha i generationsfonder som t.ex. AP7 Såfa. Generationsfonder trappar långsamt ned aktieandelen ju äldre du blir och för din ålder brukar de ha 65-75% så det kanske är lagom för dig också? 

Om du istället vet när du ska använda de här pengarna kan du använda en tumregel som säger att man ska ha 10 % i aktier per år som är kvar tills du ska använda pengarna. För 3 år alltså 30 % aktiefonder och 70 % sparkonto.

Välj den billigaste globala aktiefonden

Om du ska ha pengar i aktiemarknaden rekommenderar vi mycket riktigt indexfonder. Indexfonder är bäst för att de är billigast - och forskningen visar att avgiften är det viktigaste att titta på. 

Vi föredrar också globala aktiefonder eftersom du får lite bättre riskspridning. Slutsatsen blir att vi rekommenderar den billigaste globala aktiefonden du kan hitta. Om du inte vill leta själv kan du använda vår Fondguide som hjälper dig att hitta den billigaste globala aktiefonden hos din bank.

Jämför räntor för sparkonton

För sparkonto är det korta svaret att du kan använda en jämförelsesajt för att hitta den bästa räntan. Här hittar du det långa svaret på hur du väljer sparkonto.

Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden och expert i Compricers expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

När kommer räntan på bolånen att gå upp?

1 minuts läsning

Styrräntan är viktig för bankerna när de sätter sin ränta men det finns fler saker som styr vilka räntor bankerna sätter. Långivarna i Sverige får sätta vilka räntor de vill och behöver inte följa reporäntan. Följak...

Föregående artikel