Hur du unnar dig en avslappnad semester

Hur du unnar dig en avslappnad semester

Privatekonomi Åh, om jag hade fått en krona för varje gång jag sett ett par sandiga fötter mot en suddig sandstrand passera i mina sociala flöden. ”Här ligger jag och njuter”-temat verkar vi aldrig tröttna på och vi vill gärna dela ögonblicket med andra. Men tyvärr tenderar många att unna sig lite i överkant under semestern. De unnar sig så pass att semesterutgifterna blir till en saftig baksmälla när rosévinet druckits ur.


Möjligen finns det en övertro på att en bra semester sitter i dyra upplevelser, hotellnätter och många souvenirer. Vi är helt enkelt villiga att betala dyrt för att inget ska kännas fel på semestern. Men precis som det med säkerhet kommer att dyka upp flådiga semesterbilder i flödet i år igen så kommer ”så överlever du hösten”-artiklarna att finnas i tidningarna när vardagen obevekligen är åter i höst.

Forskning visar visserligen att upplevelser gör oss lyckligare än prylar, så att uppleva saker på semestern behöver inte vara fel. Det man möjligen kan fundera över är hur dyra upplevelserna måste vara. Hur värderar man en picknick i en allmän park på semesterorten mot ett kostsamt besök på ett nöjesfält? Att plocka blåbär och göra hemgjord blåbärspaj mot middagar på restaurang eller drinkar i kvällssolen på en uteservering? Den värderingen kan och ska du bara göra själv. Men gör den med just dina ekonomiska förutsättningar i åtanke. Inte för att du tror att du behöver tävla med alla upplevelser som passerar i sociala medier. Sätt gärna ramar för hur mycket det får kosta redan i förväg. Involvera hela familjen i tankegångarna så kanske du slipper en del tjat om glass och sockervadd. Kanske.

En nederländsk studie jag läste en gång visade att den enda grupp semesterfirare som faktiskt var lyckligare ett bra tag efter hemkomst var de som hade känt sig riktigt avslappnade på semestern. Så frågan du kanske bör ställa dig själv är: när är jag som mest avslappnad? Är det mest troligt i blåbärskogen eller på nöjesfältet?

Min gissning är i alla fall att en starkt bidragande orsak till huruvida du kan känna dig riktigt avslappnad är om du vet att du har råd med semestern du just nu firar.

Glad ekonomisk sommar på er!


Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, och expert i Compricers Expertpanel.


Jämför just nu! Compricer

Fast pris, bor i villa, 13500 kWh/år

Lägst årskostnad 7 708 kr
Högst årskostnad 13 209 kr
Att spara 5 501 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Maxersättning från a-kassan = 14 000 kronor

2018-09-25

Nyhet

Försäkring Skulle du klara dig på 14 000 kronor/månad? Det är vad du får om du blir arbetslös och är med i A-kassan. Det är en viktig fråga att fundera över. Blir du arbetslös är det nämligen det du måste klara dig på efter skatt. Om svaret är nej bör du överväga en inkomstförsäkring.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin