Hur du unnar dig en avslappnad semester

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Hur du unnar dig en avslappnad semester

Åh, om jag hade fått en krona för varje gång jag sett ett par sandiga fötter mot en suddig sandstrand passera i mina sociala flöden. ”Här ligger jag och njuter”-temat verkar vi aldrig tröttna på och vi vill gärna dela ögonblicket med andra. Men tyvärr tenderar många att unna sig lite i överkant under semestern. De unnar sig så pass att semesterutgifterna blir till en saftig baksmälla när rosévinet druckits ur.


Möjligen finns det en övertro på att en bra semester sitter i dyra upplevelser, hotellnätter och många souvenirer. Vi är helt enkelt villiga att betala dyrt för att inget ska kännas fel på semestern. Men precis som det med säkerhet kommer att dyka upp flådiga semesterbilder i flödet i år igen så kommer ”så överlever du hösten”-artiklarna att finnas i tidningarna när vardagen obevekligen är åter i höst.

Forskning visar visserligen att upplevelser gör oss lyckligare än prylar, så att uppleva saker på semestern behöver inte vara fel. Det man möjligen kan fundera över är hur dyra upplevelserna måste vara. Hur värderar man en picknick i en allmän park på semesterorten mot ett kostsamt besök på ett nöjesfält? Att plocka blåbär och göra hemgjord blåbärspaj mot middagar på restaurang eller drinkar i kvällssolen på en uteservering? Den värderingen kan och ska du bara göra själv. Men gör den med just dina ekonomiska förutsättningar i åtanke. Inte för att du tror att du behöver tävla med alla upplevelser som passerar i sociala medier. Sätt gärna ramar för hur mycket det får kosta redan i förväg. Involvera hela familjen i tankegångarna så kanske du slipper en del tjat om glass och sockervadd. Kanske.

En nederländsk studie jag läste en gång visade att den enda grupp semesterfirare som faktiskt var lyckligare ett bra tag efter hemkomst var de som hade känt sig riktigt avslappnade på semestern. Så frågan du kanske bör ställa dig själv är: när är jag som mest avslappnad? Är det mest troligt i blåbärskogen eller på nöjesfältet?

Min gissning är i alla fall att en starkt bidragande orsak till huruvida du kan känna dig riktigt avslappnad är om du vet att du har råd med semestern du just nu firar.

Glad ekonomisk sommar på er!


Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Endast ett fåtal av er har marknadens sämsta avtal – bra jobbat!

1 minuts läsning

2017 handlade en tredjedel av klagomålen till Ei om elhandlare och elavtal. Flest klagomål handlade om elnätsföretagen. Antal klagomål om elnät under 2017 (Källa: Ei)   Vad gäller den konkurrensutsatta delen av elmarknaden skriver Ei ...

Föregående artikel