Hur länge kan börsen fortsätta upp?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Hur länge kan börsen fortsätta upp?

Börsen stiger för sjunde året i rad samtidigt som ingen verkar oroa sig för fall. Är det då man ska vara försiktig? Bör man agera?


Har det inte varit väldigt lite prat om kommande börskrascher på sistone? Jag googlar börskrasch och hittar ytterst få aktuella artiklar om ämnet. Och om vi ser på VIX-index, även kallat skräckindex, så låg det på 9,77 under maj i år vilket är den lägsta nivån sedan 1993.

Är det nu när alla ser uppgångar som det stora fallet kommer?
Börsen har stigit 7 år i rad och bara senaste året har vi sett världsindex stiga med närmare 25 procent. Och detta trots Brexit, ny twittrande president i USA och andra oroligheter i världen. Börsens uppgång kan förklaras av att konjunkturen ser ljus ut och ekonomin verkar återhämta sig fint. Samtidigt som världens 50 största centralbanker (sedan 2008) pumpat ut mer än 24 000 miljarder dollar i form av stödköp av olika slag. Centralbankerna har dessutom sänkt räntan sammanlagt över 670 gånger. Likviditeten ökar alltså i en stadig ström och någonstans måste pengarna investeras. Och med låga räntor kan börsen kännas som det enda alternativet för att få avkastning.

Så bör man sälja nu?
Eftersom aktiemarknaden till stor del påverkas av yttre oförutsägbara händelser och psykologi så är det ytterst svårt att tajma marknaden. Att sälja på topp och köpa på botten är endast en dröm, eller för dem som lyckas, ren tur. Försök till detta resulterar ofta i att det blir tvärt om. Börsen rasar, alla springer och du springer efter och säljer med förlust. När den sen går upp vågar du inte hoppa på direkt och missar en del av uppgången.

Var långsiktig!
Jag antar att jag inte är ensam om att känna en oroskänsla i magen när börsen har stigit många år i rad och oroshärdar tornar upp sig? Men jag har en strategi som gör att jag inte får panik och känner att jag behöver agera varje gång börsen får hicka. Jag lägger endast pengar jag kan vara utan i 5 år på börsen, genom ett månadssparande. Dessutom har jag bestämt mig för att aldrig ha mer än 70 procent av mitt sparkapital på börsen. Det betyder att jag säljer när börsen går upp och köper när börsen går ner.

Många jag pratar med tycker att det innebär för stor risk att köpa aktier/fonder och sparar hellre på ett sparkonto. Jag anser att de utsätter sig för en betydligt större ”risk” genom att agera så. På ett sparkonto får du just nu knappt en procent i ränta och börsen har historiskt stigit med över sju procent per år, i genomsnitt. Men detta är något var och en måste överväga. Att köpa aktier eller fonder är alltid förknippat med ett risktagande och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

Mina tips:

  • Var långsiktig på börsen. Det du behöver inom 5 år sparar du på ett sparkonto med ränta.
     
  • Bestäm hur mycket av ditt sparande du tycker känns bra att ha på börsen utan att behöva agera när det rasar. Månadsspara både i upp och nedgång.
     
  • Välj globala indexfonder med låga avgifter. Då sprider du riskerna bland många aktier och många länder. Och med låga avgifter ökar din avkastning.

*VIX-index är ett allmänt mått som används för att mäta marknadsrisker, lägre siffror signalerar låg risk. Det historiska genomsnittet för VIX ligger på 20.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu rasar bopriserna, eller?

2 minuters läsning

Och det vore väl konstigt, anser jag, om vi inte inom några år får se en nedgång efter den uppgång vi har sett den senaste tiden. Enligt fastighetsindex (småhus) har priserna i Sverige ökat med runt 230 procent sedan 1995. För Stor-Stockholm li...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)