Hur länge kan börsen fortsätta upp?

Spara pengar / Aktiedepå /
Hur länge kan börsen fortsätta upp?

Börsen stiger för sjunde året i rad samtidigt som ingen verkar oroa sig för fall. Är det då man ska vara försiktig? Bör man agera?


Har det inte varit väldigt lite prat om kommande börskrascher på sistone? Jag googlar börskrasch och hittar ytterst få aktuella artiklar om ämnet. Och om vi ser på VIX-index, även kallat skräckindex, så låg det på 9,77 under maj i år vilket är den lägsta nivån sedan 1993.

Är det nu när alla ser uppgångar som det stora fallet kommer?
Börsen har stigit 7 år i rad och bara senaste året har vi sett världsindex stiga med närmare 25 procent. Och detta trots Brexit, ny twittrande president i USA och andra oroligheter i världen. Börsens uppgång kan förklaras av att konjunkturen ser ljus ut och ekonomin verkar återhämta sig fint. Samtidigt som världens 50 största centralbanker (sedan 2008) pumpat ut mer än 24 000 miljarder dollar i form av stödköp av olika slag. Centralbankerna har dessutom sänkt räntan sammanlagt över 670 gånger. Likviditeten ökar alltså i en stadig ström och någonstans måste pengarna investeras. Och med låga räntor kan börsen kännas som det enda alternativet för att få avkastning.

Så bör man sälja nu?
Eftersom aktiemarknaden till stor del påverkas av yttre oförutsägbara händelser och psykologi så är det ytterst svårt att tajma marknaden. Att sälja på topp och köpa på botten är endast en dröm, eller för dem som lyckas, ren tur. Försök till detta resulterar ofta i att det blir tvärt om. Börsen rasar, alla springer och du springer efter och säljer med förlust. När den sen går upp vågar du inte hoppa på direkt och missar en del av uppgången.

Var långsiktig!
Jag antar att jag inte är ensam om att känna en oroskänsla i magen när börsen har stigit många år i rad och oroshärdar tornar upp sig? Men jag har en strategi som gör att jag inte får panik och känner att jag behöver agera varje gång börsen får hicka. Jag lägger endast pengar jag kan vara utan i 5 år på börsen, genom ett månadssparande. Dessutom har jag bestämt mig för att aldrig ha mer än 70 procent av mitt sparkapital på börsen. Det betyder att jag säljer när börsen går upp och köper när börsen går ner.

Många jag pratar med tycker att det innebär för stor risk att köpa aktier/fonder och sparar hellre på ett sparkonto. Jag anser att de utsätter sig för en betydligt större ”risk” genom att agera så. På ett sparkonto får du just nu knappt en procent i ränta och börsen har historiskt stigit med över sju procent per år, i genomsnitt. Men detta är något var och en måste överväga. Att köpa aktier eller fonder är alltid förknippat med ett risktagande och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

Mina tips:

  • Var långsiktig på börsen. Det du behöver inom 5 år sparar du på ett sparkonto med ränta.
     
  • Bestäm hur mycket av ditt sparande du tycker känns bra att ha på börsen utan att behöva agera när det rasar. Månadsspara både i upp och nedgång.
     
  • Välj globala indexfonder med låga avgifter. Då sprider du riskerna bland många aktier och många länder. Och med låga avgifter ökar din avkastning.

*VIX-index är ett allmänt mått som används för att mäta marknadsrisker, lägre siffror signalerar låg risk. Det historiska genomsnittet för VIX ligger på 20.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Halvförsäkring, Mercedes-benz cdi 2.2
  • Lägst årskostnad 3 731 kr
  • Högst årskostnad 5 842 kr
  • Att spara 2 111 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin