Hur länge klarar du dig utan el?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hur länge klarar du dig utan el?

Det kan vara en bra fråga att ställa sig. Under stormen Gudrun (2005) blev över 700 000 hushåll i Sverige utan el. Efter ett dygn hade 50 procent fått tillbaka strömmen men efter 20 dygn var det fortfarande 2 procent som var utan elförsörjning.

Enligt försvarsmakten utsätts Sverige dagligen för attacker där angripare försöker ta sig in i tex näringslivets och försvarets datorsystem och i el- och telenätet i syfte att skada, stjäla information eller placera desinformation. Tom Abaji på Energimyndigheten sa till Aftonbladet i en intervju förra året att vårt samhälle är förberett för att klara mindre händelser men att vi står sämre rustade för om det sker storskaligt.

En studie av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap 2015 visade att vi klarar av självförsörjning i högst ett dygn, utan el. När man verkligen tänker efter så förstår man att det mesta i våra hem är beroende av el för att fungera: Belysningen, telefoner/datorer, spisen, Tv:n, kylen och frysen. Jag kommer ihåg själv när jag bodde utomlands och strömmen gick på grund av att alla air-condition gick på högvarv under en värmebölja. Pga. värmen och för att kunna få nyheter om när strömmen skulle komma tillbaka, satte vi oss i bilen och körde omkring mitt i natten tills vi svalkat ner oss och tills mobilen hade fått lite laddning.Vad kan man göra för att klara sig mer än ett dygn?
 

 • Se till att du har extra batterier hemma (inklusive batteri för att kunna ladda din mobil).
   
 • En radio som är batteridriven är bra att ha. Det är via radion du får nyheter om det händer allvarliga saker.
   
 • Se till att ha konserver hemma. Blir kanske tråkigt att äta kalla fiskbullar hela dagen men du blir mätt.
   
 • Vill du inte äta kalla fiskbullar hela dagen är ett campingkök en bra investering. Då kan du kanske även få lite ris till fisken.
   
 • Ficklampa och värmeljus har nog de flesta hemma och något du kan få stor användning för vid elavbrott.
   
 • Vattendunkar. Fyll stora PET-flaskor till tre fjärdedelar med vatten och placera dem i frysen. Håller i flera år och förutom att fungera som dricksvatten fungerar de även som extra kylklampar om frysen ger upp.
   
 • Ha lite kontanter hemma. Risken finns att bankomater och kortbetalning inte fungerar vid ett utbrett elavbrott.

 

Har du några andra ”överlevnadstips” inför ett elavbrott?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad kostar din bil?

2 minuters läsning

Sveriges mest sålda bil, en 3 år gammal Volvo V70, kostar 6 274 kronor per månad visar undersökningen. Undersökningen jämför verklig ägandekostnad för olika begagnade bilmodeller med vad ägaren tror att bilen kostar. Och skillnaden ä...

Föregående artikel
Hur tar jag ut min pension på bästa sätt?
3 minuters läsning