Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
3 minuters läsning
Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?

Det enda du egentligen behöver göra efter att ha läst denna del av ekonomiskolan är att öppna ett investeringssparkonto (ISK), sätta upp ett autogirosparande från ditt lönekonto och köpa två globala indexfonder. Sedan är du igång och kommer äntligen att ha ett bra långsiktigt sparande – mer pengar att ha roligt för i framtiden.

Gör såhär:

1. Sätt upp ett eller flera sparmål för ditt långsiktiga sparande.

Du ska inte spara bara för att spara. Du ska spara för att kunna ha ännu roligare för dina pengar imorgon än vad du kan ha idag. Sätter du upp ett mål för ditt sparande blir det både roligare och enklare att spara.

Har du inga sparade pengar alls ska du börja med att spara till en buffert: Ekonomiskolan del 5.

Ett långsiktigt sparande görs inte bäst på ett sparkonto, du vill ha bättre möjlighet till avkastning än så. Det är det som är det fina med ett långsiktigt sparande – att du efter några år inte bara har pengarna du sparat, du har dessutom fått avkastning (ränta) på pengarna. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande är alltså att investera på börsen.

Under 1900-talet steg Stockholmsbörsen med i snitt 11 procent per år, och om man tar hänsyn till inflationen, att värdet av pengar minskar, var den årliga avkastningen 7,6 procent under samma period. Hade man investerat 100 kronor år 1900 hade man haft 43 miljoner 2018. Och dessutom levt otroligt länge.

2. Öppna ett ISK hos din bank eller hos exempelvis Avanza eller Nordnet. 

När du köper aktier eller fonder förvaras de antingen i en depå hos din bank eller på ett investeringssparkonto (ISK) alternativt i en kapitalförsäkring. Bäst för de flesta är att spara på ett ISK.

Läs mer om de olika alternativen under kapitel 6 här >>

3. Sätt upp ett sparande som dras automatiskt från din lön varje månad. 

Det bästa sparandet är det som blir av. Sätt upp ett autogiro som drar en summa automatiskt till ditt ISK dagen efter att lönen kommit in. Ha där ett antal fonder som köps automatiskt. Då kommer du att köpa fonder både i uppgång och i nedgång. Ibland köper du dyrt och ibland billigt. 

Mer om månadssparande hittar du i kapitel 9 här >>

4. Välj ut ett par globala indexfonder med låga avgifter

Studier visar att färre än 1 procent av alla som handlar med aktier slår marknaden över tid. För 99 procent av investerarna är det alltså bättre att köpa indexfonder än att bygga en egen aktieportfölj eller välja bland alla hundratals fonder som finns.  
Den stora fördelen med att investera i en fond är att du automatiskt får en bra riskspridning, att mängden olika aktier och räntebärande papper sänker risken i din investering. 

Mer om riskspridning, indexfonder och avgifter hittar du under kapitel 5 här >>

5. Har du redan ett sparande i aktier och fonder?

Se över dem. Har de gett dig samma eller bättre avkastning än marknaden de senaste åren? Om inte, fundera på om det inte är dags att sälja de som inte har levererat och köpa globala indexfonder istället.

6. Sätt upp en plan som gör att pengarna du har på börsen kan vara kvar där, även när du ser värdet sjunka.

Du bör fundera på hur mycket du klarar av (psykiskt) att ha på börsen utan att sälja om värdet går ner. Det bästa du kan göra är nämligen att sälja när det har gått upp (om du behöver pengarna, annars är det bästa att inte sälja alls) och köpa när det har gått ner. 

Om du inte tror att du klarar av att se hela ditt långsiktiga sparande sjunka rejält i värde kanske du inte ska ha allt på börsen? 

Mer om hur du ska tänka runt pengarna du har på börsen hittar du i kapitel 8 här >>

7. Fira att du har startat din egen lilla penningmaskin!

Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. Se till att du prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa någon del av skolans 12 delar.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv som du hittar här: Adlibris

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så har corona påverkat bostadspriserna i Sverige

2 minuters läsning

Vilka effekter har detta fått på bostadspriserna i Sverige? Här får du svaret! Bostäder lockar trots krisen Bostadspriser engagerar. Många är de svenskar som investerat i sitt egna boende och är beroende på ett eller annat sätt av pri...

Föregående artikel