Hur mycket får jag och min sambo låna?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hur mycket får jag och min sambo låna?

Jag ska köpa en lägenhet tillsammans med min sambo och vi undrar hur mycket vi får låna? Hälsningar Laura

Hej Laura,

Hur mycket ni får låna beror på värdet av bostaden, på hur mycket ni kan betala kontant och på er betalningsförmåga, det vill säga era inkomster och utgifter. Banken uppskattar er betalningsförmåga genom att titta på era anställningsformer, era inkomster, andra lån ni har, den eventuella avgiften till en förening och hur många ni är i hushållet. Idag räknar långivarna med att ni ska klara av att betala en ränta på 6-7 procent.

Ni får maximalt låna 85 procent av köpesumman. Detta kallas för Bolånetaket. Resterande 15 procent måste ni alltså finansiera med egna pengar.

Om ni till exempel köper en bostad för 3 miljoner får ni låna upp till 2 550 000 kr (3 milj × 85 %). Ni behöver alltså finansiera 450 000 kr själva.

Många banker sätter också en gräns för hur mycket ni får låna i förhållande till er bruttoinkomst - ett så kallat skuldkvotstak. Skuldkvotstaket varierar men ligger vanligtvis runt fem gånger er årsinkomst (brutto). 

Om ni till exempel tjänar 35 000 kr brutto (före skatt) i månaden per person får ni med ett skuldkvotstak på fem gånger årsinkomsten låna upp till 4,2 miljoner (35 000 × 2 × 12 × 5) tillsammans.

Stirra er inte blinda på hur mycket ni får låna. Fundera även över hur mycket ni är villiga att betala för ert boende. Tänk på framtida räntehöjningar och på vad ni som mest vill och kan betala för ert boende varje månad. Lycka till med lägenhetsköpet!


Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur mycket har börsen gått upp i genomsnitt?

1 minuts läsning

Det är en väldigt bra fråga Björn. Över tid utgör den återinvesterade utdelningen en icke försumbar andel av börsens totala avkastning (kurstillväxt + utdelning). Skälet till att många ofta refererar till prisindex som enbart m&aum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)