Hur mycket sparar du varje månad på börsen?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Hur mycket sparar du varje månad på börsen?

Avanza har sammanställt hur mycket deras kunder sparar varje månad, i olika åldrar. Och hur stort kapital de har. Har du inget långsiktigt sparande kanske du kan inspireras att starta ett?

Ditt långsiktiga sparande ska du inte ha på ett sparkonto. 

Du får bättre möjligheter till avkastning på börsen. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat runt 8 procent per år i genomsnitt, så en bra tumregel är att pengar som du inte behöver inom tre år bör investeras där. Men du måste vara medveten om att börsen går såväl upp som ner, rätt rejält ibland. Det fina med rätt långsiktigt sparande är att du efter några år inte bara har de pengar som du har sparat, du har dessutom fått avkastning (ränta) på pengarna. Och med tiden även ränta på räntan. Ditt sparande har vuxit. 

Så sparar Avanzianerna

Avanzianers sparande

(Källa: Avanza)

Så här kommenterar Nicklas Andersson, Avanzas sparekonom, och expert i vår expertpanel, siffrorna:

En spontan reflektion är att mediansiffrorna över månadssparande är lägre än vad de borde vara. Jag har ju sagt att det bästa sparandet är det som blir av men ska vi förhålla oss till 10 % av disponibel inkomst så kan den siffran rimligtvis öka en bra bit.

Varför då kanske du tänker, svaret är att tid och avkastning gör underverk men i början av sparkarriären är nysparandet den viktigaste råvaran. Våra yngre kunder har sällan så stor kostnadsmassa innan de exempelvis skaffat barn, köpt bostad eller fritidshus, införskaffat en eller flera bilar och så vidare. Skulle 25-åringen höja sitt mediansparande från 1 000 kronor i månaden till 3 000 kr i månaden som snittkunden hos oss sparar så innebär det att slutsumman på exempelvis 65-årsdagen går från 2,6 miljoner kronor till 7,8 miljoner kronor (icke inflationsjusterat).

Ju yngre du är desto mer tid har du på din sida, alltså desto mer dramatisk blir effekten för varje ökad hundralapp eller tusenlapp i sparande. 

Vill du börja spara långsiktigt? Här är mina enkla tips:

1. Öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring hos din bank eller hos exempelvis Avanza eller Nordnet.

2. Välj en eller två globala indexfonder.

3. Sätt upp ett månatligt autogirosparande från ditt lönekonto.

4. Var långsiktig. Sälj inte i nedgång och fortsätt månadsspara.

 

Mer om långsiktigt sparande hittar du i vår ekonomiskola del 6: Långsiktigt sparande

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bankernas marginaler på bolån stiger

1 minuts läsning

Bankernas bruttomarginal = bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.  Enligt Finansinspektionen är förklaringen till den ökade bruttomarginalen under kvartal tre att finansieringskostnaden för bankerna har minskat något samtid...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)