Hur ska jag som blivande förälder tänka runt min pension?

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
2 minuters läsning
Hur ska jag som blivande förälder tänka runt min pension?

Jag är gravid och står inför föräldraledighet, vab mm. Hur ska jag tänka för att inte förlora så mycket pension, och om jag och min partner inte delar lika på föräldraledigheten vad ska vi tänka på när det kommer till vår pension?

Hej, vilken bra och viktig fråga. De stämmer att din pension påverkas av att du är föräldraledig, trots att föräldrapenningen är inkomstgrundande. Det beror bland annat på att föräldrapenningen normalt är lägre än lönen vilket gör att inbetalningarna till din allmänna pension också blir mindre. Det som också kommer vara av betydelse för din framtida pension är inbetalningarna som görs till din tjänstepension.

Här kan det se lite olika ut på olika företag. Vissa arbetsgivare fortsätter att betala in tjänstepensionen under föräldraledigheten. En del arbetsgivare erbjuder även en extra ersättning, ett så kallat föräldrapenningtillägg eller föräldralön, för att fylla ut skillnaden mellan din vanliga lön och föräldrapenningen.10 procent är ett vanligt tillägg, men det skiljer sig åt mellan olika arbetsgivare. Prata med din chef för att ta reda på vad som gäller för dig.

När det gäller vab under barnåren, som du också nämner, så gäller sambandet att ju mer du arbetar och ju högre lön du får desto högre blir din pension. Din pension kommer med andra ord påverkas även av detta. Är du mycket hemma med sjuka barn eller jobbar mycket deltid kommer din inkomst bli lägre och därmed också din pension.

Men nu till svaret på din fråga om vad du som lever i en parrelation kan göra för att undvika ett stort pensionstapp under barnåren. Det lättaste är att ni räknar på vad som kan ses som en rimlig kompensation till den av er som kommer tjäna minst. 

Det finns bland annat två bra sätt att minska pensionsgapet mellan er:

1. För över premiepensionsrätter

Om ni är gifta eller registrerade partners kan den av er som tjänar mest föra över sina premiepensionsrätter hos Pensionsmyndigheten till den av er som har en lägre inkomst. Mottagen får då 94 procent av premiepensionsavsättningen. Men väljer ni detta alternativ är det viktigt att tänka på att det inte går att ångra en överföring. De pensionsrätter som överförs kommer fortsätta tillhöra den andra partnern vid exempelvis en bodelning eller skilsmässa.

2. Starta ett öronmärkt pensionssparande
Ett bra sätt att kompensera den av er som är föräldraledig är att starta ett separat pensionssparande. Då kan den av er som tjänar mest föra över en rimlig summa dit. Om ni är gifta eller registrerade partners så kan det vara värt att överväga att göra sparandet till en enskild egendom. Då riskerar det inte att delas upp vid en bodelning. 

Den av er som tjänar minst kommer också, utan att ni behöver göra något, att få extra pengar insatta till den allmänna pensionen under barnets fyra första år. Detta är statens sätt att kompensera för det inkomstbortfall som en föräldraledighet kan innebära. Extrapengarna kallas för pensionsrätt för barnår, och det spelar ingen roll om personen som tjänar minst är föräldraledig eller jobbar. Pensionsrätten beräknas utifrån en tänkt inkomst och syns i det orangea kuvertet.

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bankerna höjer listräntorna men snitträntorna rekordlåga!

2 minuters läsning

Höjningen av listräntorna påverkar alla som vill binda sina lån.  Är din bindningstid på väg att ta slut (eller om du har rörlig ränta) bör du jämföra och se vilken bank som kan erbjuda dig bäst ränta just nu. Banker...

Föregående artikel
Bankernas marginaler på bolån stiger
1 minuts läsning