Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Sparande /
1 minuts läsning
Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Fråga: “Hej! Jag söker nischbank för långsiktigt sparande med uttalad etisk "handel/marknad", helst utan bindningstid och med fria uttag.”

Svar: Eftersom du nämner nischbanker och att du vill ha fria uttag utan bindningstid gissar vi att du pratar om sparkonton.
 
Ett sparkonto är ganska enkelt att välja eftersom det bara är att jämföra räntan rakt upp och ned mellan banker. Det enda du ska tänka på är att se till att kontot har insättningsgaranti. Rent ekonomiskt har vi inga synpunkter på vilken bank som är bättre än någon annan och rekommenderar dig att ta den där du får bäst ränta.

Den etiska frågan är svårare. Dels kan olika människor ha väldigt olika åsikt om vad som är etiskt och inte och dels är det svårt att säga vilket betende som når dit. Att fonder avstår att investera i oetiska verksamheter har exempelvis väldigt liten effekt enligt en studie beställd av Naturskyddsföreningen. Vår slutsats är att man som konsument gör bäst i att fokusera på låga avgifter i sitt sparande så man får mer pengar kvar i sin egen plånbok. De pengarna kan man sedan ge till en välgörenhetsorganisation eller använda till att göra etiska val i sin konsumtion med.

Slutligen reagerar jag på att du nämner långsiktigt sparande. För oss brukar det betyda att du tror att du inte ska använda pengarna på tio år eller mer. Nu gissar vi att det betyder något annat för dig, men jag kan inte låta bli att ta upp en annan av våra käpphästar.

Långsiktigt sparande bör göras på börsen. Det gör du enklast genom att köpa aktiefonder på ett investeringssparkonto. De flesta stora banker och nätbanker erbjuder den kontotypen och har lite olika utbud av fonder. I allmänhet har storbankerna lite dyrare och smalare utbud än nätbankerna Nordnet och Avanza. Därför rekommenderar vi att du vänder dig till en av nätbankerna och sedan tar den billigaste globala aktiefonden. I dagsläget borde avgiften bli 0,20%.

Detta är en fråga till vår expertpanel som Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden, har svarat på. Se fler frågor och svar här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

3 minuters läsning

TT intervjuade vår sparekonom Christina Sahlberg och Avanzas sparekonom Johanna Kull om hur man minskar oron genom att se över sin ekonomi. Här följer deras tips. Hösten är en nystart för många och just i år kan det finnas särskilt...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)