Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
1 minuts läsning
Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Fråga: “Hej! Jag söker nischbank för långsiktigt sparande med uttalad etisk "handel/marknad", helst utan bindningstid och med fria uttag.”

Svar: Eftersom du nämner nischbanker och att du vill ha fria uttag utan bindningstid gissar vi att du pratar om sparkonton.
 
Ett sparkonto är ganska enkelt att välja eftersom det bara är att jämföra räntan rakt upp och ned mellan banker. Det enda du ska tänka på är att se till att kontot har insättningsgaranti. Rent ekonomiskt har vi inga synpunkter på vilken bank som är bättre än någon annan och rekommenderar dig att ta den där du får bäst ränta.

Den etiska frågan är svårare. Dels kan olika människor ha väldigt olika åsikt om vad som är etiskt och inte och dels är det svårt att säga vilket betende som når dit. Att fonder avstår att investera i oetiska verksamheter har exempelvis väldigt liten effekt enligt en studie beställd av Naturskyddsföreningen. Vår slutsats är att man som konsument gör bäst i att fokusera på låga avgifter i sitt sparande så man får mer pengar kvar i sin egen plånbok. De pengarna kan man sedan ge till en välgörenhetsorganisation eller använda till att göra etiska val i sin konsumtion med.

Slutligen reagerar jag på att du nämner långsiktigt sparande. För oss brukar det betyda att du tror att du inte ska använda pengarna på tio år eller mer. Nu gissar vi att det betyder något annat för dig, men jag kan inte låta bli att ta upp en annan av våra käpphästar.

Långsiktigt sparande bör göras på börsen. Det gör du enklast genom att köpa aktiefonder på ett investeringssparkonto. De flesta stora banker och nätbanker erbjuder den kontotypen och har lite olika utbud av fonder. I allmänhet har storbankerna lite dyrare och smalare utbud än nätbankerna Nordnet och Avanza. Därför rekommenderar vi att du vänder dig till en av nätbankerna och sedan tar den billigaste globala aktiefonden. I dagsläget borde avgiften bli 0,20%.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

I elområde 1 och 2 ökade spotpriserna med 138 procent under vecka 33

1 minuts läsning

Ökningen är från extremt låga nivåer I juli kostade en kilowattimme 2,4 öre i snitt på den nordiska elbörsen Nordpool vilket är, enligt elbolaget Bixia, det lägsta månadssnittpriset som uppmätts. De välfyllda vattenmagasinen...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)