Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Spara pengar /
Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

Fråga: “Hej! Jag söker nischbank för långsiktigt sparande med uttalad etisk "handel/marknad", helst utan bindningstid och med fria uttag.”

Svar: Eftersom du nämner nischbanker och att du vill ha fria uttag utan bindningstid gissar vi att du pratar om sparkonton.
 
Ett sparkonto är ganska enkelt att välja eftersom det bara är att jämföra räntan rakt upp och ned mellan banker. Det enda du ska tänka på är att se till att kontot har insättningsgaranti. Rent ekonomiskt har vi inga synpunkter på vilken bank som är bättre än någon annan och rekommenderar dig att ta den där du får bäst ränta.

Den etiska frågan är svårare. Dels kan olika människor ha väldigt olika åsikt om vad som är etiskt och inte och dels är det svårt att säga vilket betende som når dit. Att fonder avstår att investera i oetiska verksamheter har exempelvis väldigt liten effekt enligt en studie beställd av Naturskyddsföreningen. Vår slutsats är att man som konsument gör bäst i att fokusera på låga avgifter i sitt sparande så man får mer pengar kvar i sin egen plånbok. De pengarna kan man sedan ge till en välgörenhetsorganisation eller använda till att göra etiska val i sin konsumtion med.

Slutligen reagerar jag på att du nämner långsiktigt sparande. För oss brukar det betyda att du tror att du inte ska använda pengarna på tio år eller mer. Nu gissar vi att det betyder något annat för dig, men jag kan inte låta bli att ta upp en annan av våra käpphästar.

Långsiktigt sparande bör göras på börsen. Det gör du enklast genom att köpa aktiefonder på ett investeringssparkonto. De flesta stora banker och nätbanker erbjuder den kontotypen och har lite olika utbud av fonder. I allmänhet har storbankerna lite dyrare och smalare utbud än nätbankerna Nordnet och Avanza. Därför rekommenderar vi att du vänder dig till en av nätbankerna och sedan tar den billigaste globala aktiefonden. I dagsläget borde avgiften bli 0,20%.

Detta är en fråga till vår expertpanel som Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden, har svarat på. Se fler frågor och svar här: Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 330d xdrive
  • Lägst årskostnad 11 556 kr
  • Högst årskostnad 16 917 kr
  • Att spara 5 361 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin