Hur startas enklast en fondportfölj?

Sparande /
1 minuts läsning
Hur startas enklast en fondportfölj?

FRÅGA: Hur startas enklast en fondportfölj? Fallgropar?

SVAR: Att starta ett fondsparande är inte särskilt svårt. Bankerna vill ju ha kunder så de hjälper dig gärna. Det du ska tänka på är att välja ett investeringssparkonto (ISK) och att välja rätt fond.

De flesta banker har idag en någorlunda bra och billig aktiefond så du kan hitta ett bra sparande hos de flesta banker. Är det inte viktigt för dig vilken bank du har så rekommenderar vi att bli kund hos Avanza vilket du blir snabbt och enkelt med bankID. När du väl är kund kan du sedan öppna ett ISK. 

Nästa steg är att välja fond eller fonder. Gör du som vi tycker och väljer en bred global aktiefond finns ingen anledning att ha mer än en fond. Du behöver alltså ingen hel portfölj.

Den fond vi rekommenderar i allmänhet är Länsförsäkringar Global Indexnära. Det gör vi för att det är den billigaste globala aktiefonden som går att få tag på på den svenska marknaden just nu.

Om du har sparande som är mer kortsiktigt och inte lämpar sig för aktiefonder så avråder vi från räntefonder och rekommenderar istället ett vanligt sparkonto. Den “portfölj” vi rekommenderar de flesta blir därför en billig global aktiefond i ett ISK för långsiktigt sparande och ett sparkonto vid sidan av för mer kortsiktigt sparande.

Detta är en fråga till Compricers expertpanel som vår expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, svarar på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skattereduktion vid gåvor - så mycket får du dra av.

2 minuters läsning

Hur mycket behöver jag ge för att kunna göra avdrag? Din enskilda gåva måste vara på minst 200 kronor per tillfälle och på minst 2 000 kronor per år. Gåvorna kan vara till olika organisationer. Hur stort avdrag får jag göra?...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)