Hur undviker man valutaväxlingspåslag när man reser?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Hur undviker man valutaväxlingspåslag när man reser?

Valutaväxlingspåslaget ligger ofta på en till två procent av den totala köpesumman och det enklaste för att slippa påslaget vid köp utomlands är att skaffa ett kort utan valutaväxlingspåslag.

Valutaväxlingspåslag är en avgift som banken tar ut när du handlar i utländsk valuta.

Denna avgift kallas även för valutapåslag och valutaväxlingsavgift. Vanligtvis ligger avgiften på mellan 1 och 2 procent av den totala köpesumman. Det är alltså priset din bank tar ut för tjänsten att hantera dina pengar och omvandla valutan när du handlar utomlands. Det är en kostnad för dig som kund precis som till exempel årsavgift, uttagsavgift och ränta.

Finns det kort utan valutaväxlingsavgift?

Ja, det finns det. På Konsumenternas kreditkortsjämförelse hittar du idag (29/5 2023) sex kort utan valutaväxlingspåslag. Fyra kreditkort (Collector, Forex, Klarna och Santander) och två betalkort (Northmill Bank och Svea Bank).

Bör man ha mer än ett kort?

Många kanske tänker att jag har ju redan ett bankkort, men det behöver inte vara fel att ha flera kort. Det kan faktiskt vara bra, framförallt när du reser. Både som säkerhet om ditt ena kort inte accepteras dit du reser och för att slippa valutaväxlingspåslag. Om du väljer ett kort utan valutaväxlingspåslag kan du spara in en hel del på resande fot - mellan en till två procent av allt du köper. Var dock noggrann att även undersöka kortens årsavgift, ränta, räntefria period och annat som är viktigt för dig.

Ett tips och en varning!

Tips: När du betalar för något utomlands blir du ofta tillfrågad om du vill betala i SEK eller i den lokala valutan. Då ska du alltid välja att betala i den lokala valutan. Då slipper du ytterligare växlingsavgifter. Varning: När du tar ut pengar med ett kreditkort utomlands (till exempel i en bankomat) så börjar räntan ticka direkt. På kontanter som du tar ut har du alltså ingen räntefri period som du ofta har när du betalar med kortet. Så använd ett annat kort för detta om möjligt eftersom det annars kan bli dyrt - räntan ligger ofta på mellan 10 och 20 procent. Jag fick denna fråga av en lyssnare till Plånboken P1 när jag gästade dem den 17 maj. Här kan ni lyssna på programmet om ni vill: Plånboken 17 maj.

Lästips:

Valutaväxling – Så växlar du pengar

Reseförsäkring - detta ska du tänka på

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så skriver du ett andrahandskontrakt

4 minuters läsning

Vad är ett andrahandskontrakt? Ett andrahandskontrakt är ett avtal som används när någon hyr ut sin hyresrätt eller bostadsrätt till en annan person. Andrahandskontraktet reglerar villkoren för uthyrningen och de rättigheter och skyldigheter...

Föregående artikel
Så går det till att köpa bostadsrätt
5 minuters läsning