Reseförsäkring - detta ska du tänka på

Reseförsäkring - detta ska du tänka på

Planerar du en resa i sommar? Eller bokar du kanske vinterresan redan nu? Glöm inte att se till att du är rätt försäkrad! Här går vi igenom hur reseskyddet i din hemförsäkring fungerar, när det kan vara bra att utöka skyddet och andra saker som det är viktigt att ha koll på.

I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd. Reseskyddet gäller under 45–60 dagar beroende på vilken försäkring du har. Det gäller i hela världen och för dig och dina barn under 18 år. Normalt täcker den:

  • Akutsjukvård
  • Akut tandvård
  • Skadat eller slutet bagage
  • Reseavbrott och förseningar
  • Hemresa vid katastrof
  • Strejk
  • Resestartskydd - ersättning om du har påbörjat din resa men på grund av en plötslig och oförutsedd händelse, till exempel en krock på vägen till flygplatsen, har missat avgången.

Betalar du resan med kort?

Om du betalar din resa med bankkort får du ofta en extra reseförsäkring. Den är inte heltäckande utan ska ses som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd. Via försäkringen kan du få ersättning för exempelvis förseningar, vårdkostnader, dödsfall och invaliditet. Ofta ingår även ett avbeställningsskydd. Eftersom olika kort har olika villkor bör du läsa på om dessa innan du bestämmer dig för vilket kort du ska betala med. Kontrollera även hur du ska betala din resa för att kortförsäkringen ska gälla (ofta behöver en viss procent av resan betalas med kortet) och vilka personer den då omfattar (oftast de i din familj som är folkbokförda på samma adress som du).

Du kan få ersättning från flera reseförsäkringar

Missa inte att du kan få en schablonersättning för till exempel försenat bagage eller försenat flyg från både ditt reseskydd i din hemförsäkring och från reseförsäkringen du har via ditt bank- eller kreditkort. Det som styr om du kan få ersättning från flera försäkringar är om det handlar om en schablonersättning vid själva händelsen eller om försäkringen ersätter en faktiskt kostnad. Om det handlar om en ren kostnadsersättning kan du bara få ersättning från ett försäkringsbolag.

Viktigt att tänka på inför och under resan:

Förbered dig inför resan så att du vet hur du ska gå till väga om olyckan skulle vara framme. Tänk på följande:

  • Ta med dig hemförsäkringens resebevis när du reser. Det visar att du är försäkrad och vart du vänder dig för vård. Du beställer resebeviset från försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring.
     
  • Kontakta ditt försäkringsbolag före resan om du har en pågående sjukdom eller skada. Du kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning för att veta om ditt reseskydd gäller.
     
  • Vid resa inom EU, ta med det europeiska sjukförsäkringskortet som ger dig rätt till sjukvård i andra EU/EES-länder. Du beställer det från Försäkringskassan.
     
  • Anmäl stöld, skadegörelse eller överfall till Polisen direkt på platsen. Spara en kopia av polisanmälan.
     
  • Se till att få ett läkarintyg om du behöver uppsöka sjukvård under din resa. Spara också kvitton för exempelvis läkarbesök och mediciner.
     
  • Kontakta ditt försäkringsbolag eller SOS International om du behöver hjälp vid olycksfall eller akut sjukdom utomlands.

Ditt reseskydd gäller normalt inte vid:

  • Riskfyllda aktiviteter. Få försäkringsbolag ersätter skador som uppkommit på grund av riskfyllda aktiviteter, såsom extremsporter, på en resa. För att vara skyddad vid sådana aktiviteter behöver du teckna en extra försäkring.
     
  • Hyra av bil eller mc utomlands. Kör du ett svenskregistrerat fordon och råkar ut för en trafikolycka gäller den svenska trafikförsäkringen. Hyr du bil eller motorcykel utomlands ingår åtminstone en trafikförsäkring i bilhyran, med undantag för i USA (skyddet ingår dock om bilen bokas från Sverige). Läs alltid igenom hyresvillkoren noggrant! Ingår en helförsäkring och hur stor är självrisken? Komplettera ditt försäkringsskydd hos uthyraren om det behövs.
     
  • Graviditet. Efter vecka 28 behöver du normalt teckna en separat reseförsäkring.
     
  • Kroniska sjukdomar eller behandlade skador. En reseförsäkring täcker bara akuta sjukdomar och olycksfall, inte kostnader för komplikationer av kroniska sjukdomar och redan behandlade skador.
     
  • Längre resor. Om din resa sträcker sig längre än 45 dagar (vissa försäkringsbolag täcker 60 dagar) behöver du teckna en separat försäkring. Det gäller även om du ska studera eller arbeta utomlands.

Ditt reseskydd täcker kanske inte:

Avbeställningsskydd. Möjligheten att avbeställa en resa utan stora kostnader kan du ha i en omfattande hemförsäkring eller om du har ett resetillägg i hemförsäkringen. Du kan också köpa en separat avbeställningsförsäkring, köpa till avbeställningsskydd av din researrangör eller få skyddet genom att betala resan med kort.

Lästips:

Avbeställningsskydd vid resor - Så fungerar det

Drulleförsäkring – Så fungerar det

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring

Ekonomiskolan del 7: Försäkringar

Vill du spara pengar? Jämför hem- & villaförsäkring!


Jämför och hitta en bra försäkring för dig.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så skyddar du dig mot ID-kapning

1 minuts läsning

Vad är ID-kapning? En ID-kapning innebär att någon eller några använder ditt namn, dina personuppgifter och eventuella kontouppgifter för att köpa något, ta lån, registrera sig eller signera dokument i ditt namn. ID-kapning kan ...

Föregående artikel
Bankoro i världen - är våra sparpengar skyddade i Sverige?
1 minuts läsning