Husbilsförsäkring: Ett nödvändigt skydd för ditt mobila hem

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Husbilsförsäkring: Ett nödvändigt skydd för ditt mobila hem

En husbilsförsäkring är en specialanpassad försäkring som både rör bilkörning och boende. Det är en viktig och omfattande försäkring som även täcker skydd för personlig egendom och utrustning. Här kan du läsa om vad en husbilsförsäkring täcker och vad du bör tänka på när du tecknar en.

Vad täcker husbilsförsäkringen?

Husbilsförsäkringar är normalt mer omfattande än vanliga bilförsäkringar. Till exempel ger de även ofta skydd för personlig egendom och utrustning som är vanlig för husbilar. De kan även ge ersättning vid vattenläckage samt om du tvingas avbryta din semester på grund av att något inträffar med din husbil.

Trafikförsäkring

I Sverige är det lag på att alla fordon som används i trafik ska ha en trafikförsäkring och här inkluderas din husbil. Försäkringen täcker skador som husbilen orsakar på andra personer och/eller deras egendom.

Halvförsäkring:

Utöver trafikförsäkringen kan man teckna en halvförsäkring. En halvförsäkring inkluderar vanligtvis skydd mot brand, stöld, maskinskador och rättsskydd. Den kan också omfatta bärgning om husbilen skulle råka ut för ett motorhaveri eller liknande.

Helförsäkring:

För den som vill ha ett mer omfattande skydd finns helförsäkring. Den täcker allt som en halvförsäkring gör, plus skador på den egna husbilen vid olyckor, även om du själv är vållande till skadan. Den inkluderar ersättning för vagnskada, vilket innebär skador på själva husbilen vid till exempel trafikolyckor, vandalism eller annan yttre olyckshändelse.

Särskilda tillägg i husbilsförsäkringar

Utöver de grundläggande försäkringsnivåerna kan tilläggsförsäkringar tecknas för att anpassa skyddet efter specifika behov. Vanliga tillägg är assistans, olycksfall, drulleförsäkring och reseskydd. Om du endast använder din husbil under en del av året kan du teckna en garageförsäkring/avställningsförsäkring. Då är din husbil normalt försäkrad mot brand, stöld och skadegörelse med mera.

Vad kostar en husbilsförsäkring?

Priset, eller premien som det också kallas, påverkas framför allt av märke, modell, hur gammal husbilen är och hur långt du kör med den. Även din ålder, hur länge du haft körkort och var du bor påverkar priset på försäkringen.

Vad ska man tänka på när man tecknar en husbilsförsäkring?

  • När du väljer försäkring till din husbil är det viktigt att överväga hur du planerar att använda den. Om husbilen används frekvent eller för långvariga resor, kan det vara vettigt att satsa på en omfattande försäkring med många tillägg.
     
  • Kontrollera även försäkringens geografiska täckning och se till att den stämmer överens med dina resplaner.
     
  • Jämför olika försäkringsbolags erbjudanden och läs igenom villkoren noggrant. Priset på husbilsförsäkringar kan variera stort beroende på faktorer som husbilens värde, ålder och tidigare skadehistorik. Var också uppmärksam på självriskens storlek och hur den påverkar premien.


Passa på att se över ditt försäkringsskydd inför sommarsemestern så du har rätt skydd till rätt pris: Husbilsförsäkring – jämför och spara pengar

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

6 banker har sänkt räntan efter Riksbankens sänkning

1 minuts läsning

Alla bankerna har sänkt sina rörliga bolån under våren i varierande storlek förutom storbankerna. Men direkt efter Riksbankens besked om sänkt styrränta meddelade samtliga fyra storbanker att de sänker den rörliga räntan (3-mån) med 0,25 p...

Föregående artikel
Har du koll på vilket skydd du har för dina besparingar och värdepapper vid en banks konkurs?
1 minuts läsning