Hushållen ser ljust på privatekonomin för 2022

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hushållen ser ljust på privatekonomin för 2022

85 procent uppger att de hade en oförändrad eller bättre ekonomi jämfört med året innan och lika många tror att de kommer att få en oförändrad eller bättre ekonomi 2022.

En undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna visar att en klar majoritet av svenskarna klarade sig bra ekonomiskt 2021, trots coronapandemi och rekordhöga el- och drivmedelpriser

“Det är positivt att hushållen är optimistiska om sin ekonomi. Det ökar sannolikheten för en högre konsumtion och en fortsatt god tillväxt. Samtidigt är det många som också tänker passa på att se över sitt sparande och sina utgifter och det är alltid klokt ur ett privatekonomiskt perspektiv”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Planer på minskad och ökad konsumtion

30 procent av de tillfrågade uppger att de kommer att spara mer och 24 procent kommer att minska sina utgifter. Hälften av hushållen planerar att öka sin konsumtion av vissa tjänster. Det gäller främst nöjesresor, hotellvistelser, restaurangbesök samt hobby och fritid. Nästan lika många planerar att minska sin konsumtion av vissa varor och tjänster. Det gäller framför allt kläder och skor, abonnemang, streamingtjänster, prenumerationer och småköp.

Veckans fråga till er

Det verkar vara så att majoriteten av er läsare av detta nyhetsbrev också har klarat er relativt bra under 2021. I förra veckans nyhetsbrev ställde vi följande fråga: Har du någon gång under 2021 känt oro för din privatekonomi? Så här svarade ni:

67 % Nej
24 % Ja, något
9 % Ja, mycket

Låt oss hoppas på ett riktigt bra 2022. Gott nytt år!

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

ID-kapningar ökar. Var uppmärksam!

2 minuters läsning

“Vad du egentligen tankar ned är en skadlig kod som läser av och stjäl information, som inloggningsuppgifter och lösenord”, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens sektion nationellt it-brottscentrum på Nationella operativa avdelningen. 7 p...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)