Hushållens oro för världs-ekonomin, Sveriges ekonomi och för pensionen har ökat!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Hushållens oro för världs-ekonomin, Sveriges ekonomi och för pensionen har ökat!

I veckan kom en ny undersökning från Nordea som visar att hushållens ekonomiska oro har stegrats efter att ha legat på ungefär samma nivå tidigare år.


Utsikterna i världsekonomin oroar svenska hushåll mest

När du tänker på den närmaste framtiden och din hushållsekonomi, hur orolig är du då för förändringar inom olika områden?


De fem vanligaste svaren:

 1. Utsikterna i världsekonomin
 2. Utsikterna i svensk ekonomi
 3. Min pension
 4. Stigande bränslekostnader
 5. Att förlora sin ekonomiska buffert/besparingar

 

Oro för ”min pension” har ökat för både kvinnor och män sedan förra året. För kvinnor är oron för pension större än oron för ”Utsikterna i Svensk ekonomi”.  Oron för ”Utsikterna i världsekonomin” toppade listan även förra året men låg på plats 5 år 2010.

Geografiska skillnader

 • Sydsvenskarna oroar sig minst över ”att förlora min ekonomiska buffert/besparingar” och mest över ”utsikterna i världsekonomin”.
 • Smålänningarna oroar sig mest över ”stigande bränslekostnader”.
 • I Norrland oroar man sig mest för ”min pension”
 • Västsvenskar är mest oroade för ”utsikterna i världsekonomin”.

 

Att spara mer är den åtgärd flest svenska hushåll kommer att göra under 2013

Man kan göra olika saker för att förbereda sitt hushåll på ekonomiska förändringar inom den närmaste framtiden. Vad av följande tror du att ditt hushåll kommer att göra under 2013?


De fem vanligaste svaren:

 1. Spara mer
 2. Använda sparmedel
 3. Dra ner på lyxkonsumtion
 4. Spara på uppvärmningskostnader
 5. Förändra konsumtionsvanor

 

De yngre vill i högre grad ”spara mer” samtidigt som de i medelåldern vill ”dra ner på lyxkonsumtion” och ”på uppvärmning”. ”Spara mer” är prioriterat för både kvinnor och män. För kvinnor hamnar dock ”dra ner på lyxkonsumtion” på andra plats och ”använda sparmedel” hamnar på tredje plats. Förra året var både män och kvinnor mer beredda på att ”dra ner på lyxkonsumtion” än att ”spara mer”. I år är det tvärtom.

 

Källa: Trygghetsindex 2013 – hushållens ekonomiska oro och planer

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Mikael heter numera Fredrik och äter 71 procent mer kött än för 30 år sedan!

1 minuts läsning

Detta skedde en vanlig vecka i Sverige: Det skickades 35 sms per abonnent.   Under en vanlig vecka i Sverige nyregistrerades 6 282 personbilar, varav 1 157 var av märket Volvo.   1857 personer gifte sig medan 888 personer skilde sig.   Det föddes 1 100...

Föregående artikel