I elområde 1 och 2 ökade spotpriserna med 138 procent under vecka 33

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El /
1 minuts läsning
I elområde 1 och 2 ökade spotpriserna med 138 procent under vecka 33

Det skriver Energimarknadsinspektionen i sin veckorapport. I elområde 3 ökade spotpriset* med 26 procent och i elområde 4 ökade det med 21 procent under veckan.

Ökningen är från extremt låga nivåer

I juli kostade en kilowattimme 2,4 öre i snitt på den nordiska elbörsen Nordpool vilket är, enligt elbolaget Bixia, det lägsta månadssnittpriset som uppmätts. De välfyllda vattenmagasinen, goda tillgängligheten på vattenkraft och semestertider med lägre efterfrågan är några anledningar.

Den senaste tidens prisökning beror bland annat på att augusti är den månad då vi har lägst produktion från kärnkraften till följd av kärnkraftsrevisioner. De stora skillnaderna i pris på elen beroende på var du bor i Sverige beror på stamnätets brister i överföringskapacitet. 

Elpriser (rörligt avtal) just nu enligt vår jämförelse (20 000 kWh förbrukning per år):

  • Elområde 1: Mellan 0,09 och 47,13 öre/kWh 
  • Elområde 2: Mellan 0.16 och 47,13 öre/kWh
  • Elområde 3: Mellan 0,87 och 47,13 öre/kWh 
  • Elområde 4:  Mellan 19,03 och 78,49 öre/kWh

Du betalar för två saker på din/dina elfakturor: Det första är elkostnaden till din elleverantör (jämförelsen ovan), och den andra är nätavgiften till din nätleverantör. 2018 flyttade energiskatten per förbrukad kWh (och momsen) från elhandelsföretaget (din elleverantör) till elnätsföretagets faktura. 

Din elkostnad går att påverka, och det kan vi hjälpa dig med. Nätavgiften går tyvärr inte att påverka på grund av de så kallade naturliga monopol nätbolagen har på den ort de är verksamma.

Jämför ditt elpris här så du inte betalar onödigt mycket varje månad i onödan.

*Spotpris på el är det rörliga elpriset som sätts varje dag på den nordiska elbörsen Nord Pool. Deras uträkning ligger sedan till grund för ditt elpris.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur räknar man ut ränta på ränta på lån typ seniorlån?

1 minuts läsning

Ränta anges i procent och brukar typiskt beskriva hur mycket pengar man får per år om man sparar, eller skall betala per år om man lånar. Om du sätter in 200 kronor på ett konto med 10 procents ränta har du 220 kronor efter ett år. Räntan ut...

Föregående artikel