I mitten på juni noterades det högsta priset på bensin någonsin…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
I mitten på juni noterades det högsta priset på bensin någonsin…

I Norge var priset 16,15 norska kronor per liter. Men att bensinpriset kan nå rekordnivåer även i Sverige nu under sommaren är inte omöjligt enligt Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea market.


Att ha bil är dyrt. Uträkningar visar att man kan åka en hel del taxi och/eller hyra en hel del bilar innan man kommer upp i kostnaden för att äga en egen bil. Och bensinen är en stor kostnad.

Högst bensinpris i världen hittar vi i Norge följt av Nederländerna

Sverige hamnar på plats 16 enligt Bloomberg där följande länder har högre bensinpris än Sverige: Norge, Nederländerna, Italien, Danmark, Grekland, Belgien, Portugal, Tyskland, Turkiet, Finland, Israel, Hong Kong, Storbritannien, Irland och Frankrike.

Lägsta bensinpriset finns i Venezuela

Lägsta bensinpriset finns i Venezuela där en liter kostar knappt 7 öre. I Saudiarabien kostar en lite bensin 77 öre. I Kuwait är priset 1,38 kronor. Lägst bensinpris i Europa hittar vi i Estland där en liter kostar 12 kronor. I USA kostar en liter bensin 6,30 kronor.

Lägsta bensinpriset i Sverige idag enligt bensinpriser.se:

 • 95 Oktan. St1 i Enköping: 14,32 kr
   
 • Diesel. Statoil i Skurup: 13,79 kr

 

Dyrast bensin i Sverige idag enligt bensinpriser.se:

 • 95 oktan. Statoil i Ängelholm: 15,18 kr
   
 • Diesel. Statoil i Ängelholm: 14,52 kr

 

Genomsnittsbilen kostar dig 6000 kronor i månaden

Förutom bensinpriset har man som bilägare även andra kostnader såsom värdeminskning, skatt, bilförsäkring och service. Beräkningar visar att det kostar mellan 25 och 60 kronor milen att äga en bil i Sverige.

Tips för att minimera kostnaderna:                  

 • En mindre bil drar mindre bränsle, är ofta billigare att försäkra och kostar mindre att köpa.

   
 • Värdeminskning drabbar nyare bilar hårdare än äldre, samtidigt som driftskostnaderna ofta är högre för äldre bilar än för nya.

   
 • Köp en bränslesnål bil. Ofta går det att motivera en högre inköpskostnad genom att man senare spar in på bränsleförbrukningen.
   
 • Kör bränslesnålt. Snabba accelerationer, häftiga inbromsningar och hög hastighet drar bränsle och sliter på däck och bil.

   
 • Bilförsäkring! Det skiljer ofta många tusenlappar per år i premie mellan olika försäkringsbolag för att försäkra samma bil. Gör en snabb jämförelse här för din bil och säkra att din försäkring har bra villkor och att du inte betalar onödigt mycket. 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Moderaterna: Så vill de påverka din plånbok

5 minuters läsning

Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete? Sveriges pensionärer har fått fem skattelättnader under a...

Föregående artikel