I tider av börsosäkerhet är det bästa att fortsätta månadsspara

1 minuts läsning
I tider av börsosäkerhet är det bästa att fortsätta månadsspara

Även om vi alla hoppas coronakrisens värsta dagar är bakom oss, är det omöjligt att vara säker. Likaså när det kommer till ekonomin och utvecklingen på de finansiella marknaderna. Efter en historiskt turbulent vår hoppas sparare nu på en lugnare höst, men återigen är det omöjligt att vara säker.

I tider av osäkerhet är det som sparare lätt att avskräckas av hastiga upp- och nedgångar, och möblera om i sitt sparande. Oftast är det bättre att göra helt tvärtom, det vill säga att fortsätta med sitt regelbundna sparande. Allra helst om du har ett sparande med en tidshorisont på över 10 år, då finns det ingen anledning att göra stora rockader i sparportföljen. Att kontinuerligt spara pengar varje månad under en längre tidsperiod - det är ofta den bästa medicinen mot tillfällig börsosäkerhet. 

Om du likt många andra svenska sparare väljer att spara i fonder får du dessutom en automatisk riskspridning från första sparade kronan. Väljer du att till exempel spara i aktiefonder, fonder som investerar i företag, så får du som minst exponering mot 16 olika företag. I ett långsiktigt sparande med ett sparmål 20-30 år fram i tiden, till exempel ett sparande till pensionen, så lämpar sig just aktiefonder bäst. För även om aktiemarknaden med all önskvärd tydlighet från coronakrisen, kan gå upp och ner, så har den historiskt alltid varit positiv sett över längre tidsperioder. Med det sagt får man alltid komma ihåg att historisk avkastning aldrig är en garant för framtida uppgångar.

När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att bli orolig och agera på rena känslor. Det vill säga att du utan närmare tanke eller plan trycker på köp eller sälj knappen. Så är det för mig också. Det här är sällan lyckosamt, utan det viktiga är att antingen göra en plan eller bibehålla den taktik man på förhand satt upp. Många svenskar har ett månadssparande och jämfört med andra länder i EU och i OECD sparar en stor andel av svenskarna på aktiemarknaden. Kombinationen av att månadsspara och vara exponerad mot aktiemarknaden har historiskt tjänat oss svenskar väl. Om du ska lyssna på ett enda råd under den här turbulenta tiden så är det följande: fortsätt månadsspara dig ur coronakrisen.
 

Skriven av Gustav Sjöholm, sparekonom Fondbolagens förening.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fler hushåll tror på stigande priser och FI uppmanar oss att byta bank!

1 minuts läsning

Enligt SEB:s Boprisindikator för september tror allt fler hushåll på stigande priser.  Andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat med 3 procentenheter till 55 procent.   Andelen hushåll som tror på sjunkande priser har sj...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)