I tider av börsosäkerhet är det bästa att fortsätta månadsspara

Spara pengar /
I tider av börsosäkerhet är det bästa att fortsätta månadsspara

Även om vi alla hoppas coronakrisens värsta dagar är bakom oss, är det omöjligt att vara säker. Likaså när det kommer till ekonomin och utvecklingen på de finansiella marknaderna. Efter en historiskt turbulent vår hoppas sparare nu på en lugnare höst, men återigen är det omöjligt att vara säker.

I tider av osäkerhet är det som sparare lätt att avskräckas av hastiga upp- och nedgångar, och möblera om i sitt sparande. Oftast är det bättre att göra helt tvärtom, det vill säga att fortsätta med sitt regelbundna sparande. Allra helst om du har ett sparande med en tidshorisont på över 10 år, då finns det ingen anledning att göra stora rockader i sparportföljen. Att kontinuerligt spara pengar varje månad under en längre tidsperiod - det är ofta den bästa medicinen mot tillfällig börsosäkerhet. 

Om du likt många andra svenska sparare väljer att spara i fonder får du dessutom en automatisk riskspridning från första sparade kronan. Väljer du att till exempel spara i aktiefonder, fonder som investerar i företag, så får du som minst exponering mot 16 olika företag. I ett långsiktigt sparande med ett sparmål 20-30 år fram i tiden, till exempel ett sparande till pensionen, så lämpar sig just aktiefonder bäst. För även om aktiemarknaden med all önskvärd tydlighet från coronakrisen, kan gå upp och ner, så har den historiskt alltid varit positiv sett över längre tidsperioder. Med det sagt får man alltid komma ihåg att historisk avkastning aldrig är en garant för framtida uppgångar.

När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att bli orolig och agera på rena känslor. Det vill säga att du utan närmare tanke eller plan trycker på köp eller sälj knappen. Så är det för mig också. Det här är sällan lyckosamt, utan det viktiga är att antingen göra en plan eller bibehålla den taktik man på förhand satt upp. Många svenskar har ett månadssparande och jämfört med andra länder i EU och i OECD sparar en stor andel av svenskarna på aktiemarknaden. Kombinationen av att månadsspara och vara exponerad mot aktiemarknaden har historiskt tjänat oss svenskar väl. Om du ska lyssna på ett enda råd under den här turbulenta tiden så är det följande: fortsätt månadsspara dig ur coronakrisen.
 

Skriven av Gustav Sjöholm, sparekonom Fondbolagens förening.


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 330d xdrive
  • Lägst årskostnad 11 556 kr
  • Högst årskostnad 16 917 kr
  • Att spara 5 361 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin