I tisdags tog naturens budget slut för i år. Hur är det med din?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
I tisdags tog naturens budget slut för i år. Hur är det med din?

Den 19 augusti var det ”Overshoot day” enligt WWF. Overshoot day är dagen då vi har förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och överskridit naturens budget för i år. Hur ligger du till med din privata årsbudget?


Under större delen av historien har naturens resurser används i en takt som rymts inom jordens globala budget.

Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. WWF skriver: Vår misshushållning med jordens naturresurser är en av våra största utmaningar och det handlar om både miljö och ekonomi”. Lösningen är bland annat att byta till förnybar energi, bygga hållbara städer och att äta mer vegetariskt.

Och hur står det till med din årsbudget?

Efter sommaren och semestern kan vi alla behöva ta ett omtag på vår ekonomi. Här kommer några tips som tar dig några timmar att fixa men som kan ge dig många tusenlappar tillbaka.

 

  • Har bufferten tagit slut? Spara lite varje månad på ett sparkonto med ränta. Just nu får du 0,1 procent i ränta hos Swedbank, 0,2 procent hos SEB, 0,05 procent hos Handelsbanken och 0 % hos Nordea. Inget att hurra för alltså. Välj hellre en av de fem institut som ger dig en sparränta på över två procent. Jämför sparräntor och sparkonton här >>
  • Kolla upp ditt elavtal. Har du tillsvidareavtal betalar du troligtvis tusenlappar i onödan. Ett samtal är allt som krävs. Var det länge sen du jämförde elavtal? Elpriserna är på väg upp och det är hög tid att jämföra och se över ditt avtal. Jämför elpriser här >>
  • Har du kreditkortsskulder eller privatlån? Gör en förfrågan (endast en UC) och se om du kan få en lägre ränta och/eller samla flera smålån till ett större lån med lägre ränta. Hitta bästa privatlånet här >>


WWF: Overshoot Day

Ryck upp din privatekonomi ASAP!


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad får en student tjäna?

1 minuts läsning

Du får tjäna 86 007 kronor per halvår (gäller 2014) om du studerar heltid Du får ha andra inkomster när du studerar som t.ex. lön eller inkomst på kapital. Men överstiger inkomsterna en viss gräns får du mindre pengar från Cen...

Föregående artikel