Idag (22/3) kan du se om du får tillbaka på skatten!

Privatekonomi /
Idag (22/3) kan du se om du får tillbaka på skatten!

Vill du veta vad du får tillbaka eller vad du ska betala i kvarskatt? Logga in på skatteverkets hemsida idag så kan du se din inkomstdeklaration. Du kan också från och med i dag deklarera. Här följer lite att tänka på och några viktiga datum.


Skatteverket specialgranskar vissa områden varje år

Sannolikheten att din deklaration blir granskad ökar t.ex. om du deklarerar på papper, om du gör avdrag för första gången, om du tidigare gjort fel eller försökt göra avdrag du inte har rätt till, om det är stora skillnader i den förtryckta deklarationen och den du skickar in, om du har gjort en bostadsförsäljning och om du har sålt aktier, särskilt med emissioner, splittar och avknoppningar. För privatpersoner är det återigen Rut- och Rot-avdrag som specialgranskas 2016. Tänk på att utföraren av arbetet inte får vara närstående. Till gruppen närstående finns bland andra makar, föräldrar, mor- och farföräldrar, barn, samt syskon med deras makar.

Bästa tipset – deklarera elektroniskt

Eftersom din elektroniska deklaration kommer med förtryckt information och gör din skatteuträkning åt dig är det mindre risk för att du gör fel.

Missa inte avdragen

Det finns många avdrag du får göra, alla med olika villkor och förutsättningar för att bli godkända. På skatteverket.se finns alla avdrag specificerade. Exempel på avdrag du inte vill missa:

 1. Rut och Rot: Tänk på att om du t.ex. har fått skattereduktion för ränteutgifter så kanske du inte betalar tillräckligt mycket skatt för att kunna dra av maxbeloppet på 50 000 kronor. Är ni två i hushållet kan ni omfördela ränteavdragen mellan varandra om en i hushållet inte kan göra fullt avdrag. Det går också att omfördela skattereduktionen förutsatt att båda äger bostaden.
   
 2. Sålt bostad: Har du sålt en bostad kan du skatta eventuell vinst direkt eller begära uppskov. 22/30 av vinsten beskattas med 30 procent. Uppskov kan du begära om du har köpt en ny dyrare bostad.
   
 3. Räntan på bolån är avdragsgill, liksom ränteskillnadsersättning om du brutit ett bundet lån.
   
 4. Kvitta aktieförluster mot aktievinster. Förlust på aktier kan också dras av mot skatt på inkomst och reavinst från en bostadsförsäljning. Gäller ej om du sparar i ett Investeringssparkonto.
   
 5. Gåvor till ideella organisationer är avdragsgilla. Gåvan måste uppgå till minst 200 kronor per gång och vara till organisationer som är godkända. Från och med 2016 får man inte dra av gåvor till ideella organisationer.
   
 6. Du får dra av 1 800 kronor för privat pensionssparande 2015. Nästa år tas avdragsrätten bort helt. Se till att avsluta ditt privata pensionssparande annars dubbelbeskattas du. Saknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 445 000 kronor).

 

Viktiga datum:
 

• 13 februari: Har du ett förväntat underskott på över 30 000 kronor på skattekontot har du redan börjat betala ränta (1,25 %).

• 16 mars-15 april: Inkomstdeklarationen skickas ut.

• Idag (22 mars): Du kan logga in på skatteverket.se, se din skatt och deklarera. Du behöver inte vänta på din pappersdeklaration.

• 2 maj: Din deklaration ska vara hos Skatteverket vare sig du deklarerar på blankett, elektroniskt eller via sms. Förseningsavgiften är 1 000 kr. Tidigare år har vi betalat runt 80 miljoner i förseningsavgifter

• 3 maj: Från och med idag får du betala ränta på underskott på under 30 000 kronor på skattekontot (1.25 %).

• Midsommar: Har du pengar att få tillbaka, har deklarerat elektroniskt och har anmält ett bankkonto får du dina pengar tillbaka runt midsommar. Annars får du vänta till augusti.

• November: Från och med förfallodagen för din kvarskatt får du betala 16,25 % i ränta.

Ps. Har du ett överskott på ditt skattekonto så får du motsvarande 0,8 procent i ränta (räntan är 0,56 procent och är skattefri). Har du t.ex. en skatteskuld från en bostadsförsäljning är ditt skattekonto ett bra ställe att förvara dessa pengar på tills de ska betalas ut. Eller om du får tillbaka på skatten och vill få ränta på pengarna. Begär en utbetalningsspärr och förvara dem här – klart bättre än storbankernas 0-ränta. I förra veckan meddelade dock Magdalena Andersson att intäktsräntan på skattekontot kommer att tas bort från och med 2017. Då finns det ett flertal nischbanker med insättningsgaranti att spara pengarna på istället.

 

Fick du tillbaka eller betala?


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Kia nya sportage 1,7 crd sportage
 • Lägst årskostnad 4 668 kr
 • Högst årskostnad 7 876 kr
 • Att spara 3 208 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin