Idag börjar amorteringskravet att gälla!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Idag börjar amorteringskravet att gälla!

Men vad händer om jag flyttar? Hur mycket måste jag amortera då?


Ja det är en fråga många ställer sig idag. Kanske sitter du med ett lån på 70 procent av din bostads värde idag, amorterar inget eller någon tusenlapp i månaden och sparar lite i fonder eller på annat sätt. Men så flyttar du – och amorteringskravet aktiveras.

Bara nya lån räknas

Byter du endast bank startas inte amorteringskravet. Detta är viktigt att veta om eftersom du bör se över din ränta då och då så att du inte betalar för mycket. Det är alltså när du utökar ditt lån på din befintliga bostad och/eller köper ett nytt objekt som amorteringskravet triggas igång.

Vid en genomgång av detta hos bankerna kan man se att de alla har olika regler för omförhandlade lån. En del banker har infört nya regler för amortering som liknar amorteringskravet även för ”gamla” lån.

Vad säger amorteringskravet?

Kravet säger att ett bolån som är över 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Efter det, när du hamnat under 70 procent, ska du amortera 1 procent om året tills du är nere på 50 procents belåningsgrad. Amorteringskravet är vad du måste amortera. Sedan kan banken ställa ytterligare krav för att du ska få ett bolån.

Här följer några exempel på vad du måste amortera med nya kravet:

Exempel 1. Köpeskilling bostad: 8 000 000 kronor
Lån 85 %: 6 800 000 kronor

  • Amortering 2 %: 136 000 kronor/år (tills ditt lån når 70 % av bostadens värde)
  • Amortering 1 %: 68 000 kronor/år (tills ditt lån när 50 % bostadens värde)

 

Exempel 2. Köpeskilling bostad: 4 000 000 kronor
Lån 85 %: 3 400 000 kronor

  • Amortering 2 %: 68 000 kronor/år (tills ditt lån når 70 % av bostadens värde)
  • Amortering 1 %: 34 000 kronor/år (tills ditt lån när 50 % bostadens värde)

 

Exempel 3. Köpeskilling bostad: 2 000 000 kronor
Lån 85 %: 1 700 000 kronor

  • Amortering 2 %: 34 000 kronor/år (tills ditt lån når 70 % av bostadens värde)
  • Amortering 1 %: 17 000 kronor/år (tills ditt lån när 50 % bostadens värde)

 

Kom ihåg att amorteringen inte är en kostnad utan kan ses som ett sparande. Räntan du betalar på ditt lån däremot, är en kostnad. En kostnad du kan tjäna många tusenlappar på att förhandla ner. Jämför bankernas snittränta och kolla med ett flertal banker vilken ränta du kan få. Ställ dem mot varandra. Ta inte första erbjudandet! Orkar du inte förhandla själv kan Compricer Bolån hjälpa dig till bättre ränta.

Lyckas du sänka din ränta med 0,5 procentenheter (från listräntan som ligger runt 2 % till snitträntan på cirka 1,5 %) sparar du:

Exempel 1 = 28 000 kronor per år
Exempel 2 = 14 000 kronor per år
Exempel 3 = 10 000 kronor per år

Amorteringskrav eller inte – förhandla ner din ränta!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur gör man för att skapa ”familjoner”?

2 minuters läsning

Hur kom det sig att du bestämde dig för att bygga upp en förmögenhet? När jag var föräldraledig med mitt första barn fick jag ett "ekonomiskt uppvaknande" och insåg att jag kunde skapa mycket bättre förutsättningar genom at...

Föregående artikel