Idag (NU!) kan du logga in och se om du får tillbaka på skatten!

Privatekonomi /
Idag (NU!) kan du logga in och se om du får tillbaka på skatten!

I förra veckan kunde alla som har en digital brevlåda se i sin deklaration huruvida de får pengar tillbaka eller ska betala. Idag kan alla se detta. Och det är inte försent att skaffa digital brevlåda och få pengar tillbaka före påsk...

 

Skatteverket har beslutat att förlänga tidsfristen för att skaffa digital brevlåda
Det betyder att om du missade deadline för detta tidigare har du nu en ny chans. Om du ansluter dig senast den 26 mars klockan 24.00 och deklarerar före 29 mars utan ändringar kan du få eventuella skattepengar före påsk. Här skaffar du en brevlåda.


Från och med idag kan du deklarera.
Om du deklarerar före den 29 mars får du tillbaka eventuella pengar före påsk, om du har en elektroniska brevlåda. Detta kräver att du godkänner din deklaration som den är utan ändringar. Annars är det runt midsommar som de flesta av oss får tillbaka eventuella skattepengar.  Men, ha inte för bråttom!

Börja i tid. 2 maj är sista dagen du kan deklarera.
Att sätta igång med deklarationen direkt är en mycket klok idé. Du har tid på dig att leta fram eventuella kvitton, att kontrollera alla förtryckta siffror i deklarationen och att fundera på om du kan göra några avdrag. Risken att missa deadline minskar när du är ute i god tid liksom risken att du missar något. Runt 80 miljoner betalade vi i fjol i förseningsavgifter. Är din deklaration en dag sen får du betala 1 000 kronor. Efter 5 månader får du betala 3 000 kronor i förseningsavgift. Det går att få anstånd med att lämna in din deklaration om du ansöker om detta i tid.

Se över eventuella avdrag.
Det mesta som du får göra avdrag för finns redan i din deklaration. Men det är viktigt att du ser över det förtryckta så att alla siffror stämmer och inget saknas. Här följer sex möjliga avdrag att se över:

1. Reseavdrag:
Du får göra avdrag för resor till och från arbetet (det billigaste sättet) för kostnader över 11 000 kronor. Du får också göra avdrag om du kör bil till och från jobbet om avståndet mellan arbetet och bostaden är minst fem kilometer långt. Du ska spara minst två timmar i restid per dag på att ta den egna bilen framför att åka kommunalt eller med andra färdmedel för att få göra detta avdrag.

2. Avdrag för kapitalförluster:
Du får göra avdrag för förlust vid försäljning av värdepapper och bostad. Du får också göra ränteavdrag för egen betald skuld. Du får dra av 30 procent av räntan upp till 100 000 kronor. Därefter får du dra av 21 procent.

3. Avdrag vid bostadsförsäljning:
Har du sålt din bostad finns det avdrag du kan göra för att minska skatten på vinsten. Du får göra avdrag för försäljningskostnader, tex mäklaravgift. Du kan också göra avdrag för utgifter du har haft för att förbättra bostaden. Avdragen varierar beroende på vilken typ av bostad du sålt, vilken typ av förbättring du har gjort och om du uppfyller grundreglerna för denna typ av avdrag. Enligt skatteverket är detta något som majoriteten gör fel i sin deklaration så det kan löna sig att läsa på hos Skatteverket: Avdrag för förbättringsutgifter.

4. Arbetsrum:
Om din arbetsgivare ej tillhandahåller en arbetsplats kan du få avdrag för arbetsrum i bostaden eller annan plats liksom om du har en enskild firma. Du kan göra ett schablonavdrag på 4 000 kronor per år. Om arbetsrummet är i din egna fastighet ligger avdraget på 2 000 kronor.

5. Räntekompensation för ränteskillnadsersättning:
Om du har brutit ett bundet lån och har fått betala ränteskillnadsersättning har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift. Du får alltså dra av 30 procent upp till 100 000 kronor.

6. Uthyrning av privatbostad:
Om du hyr ut delar eller hela din bostad får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och bostad. Hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du utöver schablonavdraget göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar. Hyresinkomsten beskattas sedan som inkomst av kapital.

Ps. Räntan på skattekontot är från och med 1 januari i år 0 %. Skaffa ett sparkonto med ränta istället!

Lycka till med deklarationen!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota corolla
  • Lägst årskostnad 4 245 kr
  • Högst årskostnad 11 924 kr
  • Att spara 7 679 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin