Idag (NU!) kan du logga in och se om du får tillbaka på skatten!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Idag (NU!) kan du logga in och se om du får tillbaka på skatten!

I förra veckan kunde alla som har en digital brevlåda se i sin deklaration huruvida de får pengar tillbaka eller ska betala. Idag kan alla se detta. Och det är inte försent att skaffa digital brevlåda och få pengar tillbaka före påsk...

 

Skatteverket har beslutat att förlänga tidsfristen för att skaffa digital brevlåda
Det betyder att om du missade deadline för detta tidigare har du nu en ny chans. Om du ansluter dig senast den 26 mars klockan 24.00 och deklarerar före 29 mars utan ändringar kan du få eventuella skattepengar före påsk. Här skaffar du en brevlåda.


Från och med idag kan du deklarera.
Om du deklarerar före den 29 mars får du tillbaka eventuella pengar före påsk, om du har en elektroniska brevlåda. Detta kräver att du godkänner din deklaration som den är utan ändringar. Annars är det runt midsommar som de flesta av oss får tillbaka eventuella skattepengar.  Men, ha inte för bråttom!

Börja i tid. 2 maj är sista dagen du kan deklarera.
Att sätta igång med deklarationen direkt är en mycket klok idé. Du har tid på dig att leta fram eventuella kvitton, att kontrollera alla förtryckta siffror i deklarationen och att fundera på om du kan göra några avdrag. Risken att missa deadline minskar när du är ute i god tid liksom risken att du missar något. Runt 80 miljoner betalade vi i fjol i förseningsavgifter. Är din deklaration en dag sen får du betala 1 000 kronor. Efter 5 månader får du betala 3 000 kronor i förseningsavgift. Det går att få anstånd med att lämna in din deklaration om du ansöker om detta i tid.

Se över eventuella avdrag.
Det mesta som du får göra avdrag för finns redan i din deklaration. Men det är viktigt att du ser över det förtryckta så att alla siffror stämmer och inget saknas. Här följer sex möjliga avdrag att se över:

1. Reseavdrag:
Du får göra avdrag för resor till och från arbetet (det billigaste sättet) för kostnader över 11 000 kronor. Du får också göra avdrag om du kör bil till och från jobbet om avståndet mellan arbetet och bostaden är minst fem kilometer långt. Du ska spara minst två timmar i restid per dag på att ta den egna bilen framför att åka kommunalt eller med andra färdmedel för att få göra detta avdrag.

2. Avdrag för kapitalförluster:
Du får göra avdrag för förlust vid försäljning av värdepapper och bostad. Du får också göra ränteavdrag för egen betald skuld. Du får dra av 30 procent av räntan upp till 100 000 kronor. Därefter får du dra av 21 procent.

3. Avdrag vid bostadsförsäljning:
Har du sålt din bostad finns det avdrag du kan göra för att minska skatten på vinsten. Du får göra avdrag för försäljningskostnader, tex mäklaravgift. Du kan också göra avdrag för utgifter du har haft för att förbättra bostaden. Avdragen varierar beroende på vilken typ av bostad du sålt, vilken typ av förbättring du har gjort och om du uppfyller grundreglerna för denna typ av avdrag. Enligt skatteverket är detta något som majoriteten gör fel i sin deklaration så det kan löna sig att läsa på hos Skatteverket: Avdrag för förbättringsutgifter.

4. Arbetsrum:
Om din arbetsgivare ej tillhandahåller en arbetsplats kan du få avdrag för arbetsrum i bostaden eller annan plats liksom om du har en enskild firma. Du kan göra ett schablonavdrag på 4 000 kronor per år. Om arbetsrummet är i din egna fastighet ligger avdraget på 2 000 kronor.

5. Räntekompensation för ränteskillnadsersättning:
Om du har brutit ett bundet lån och har fått betala ränteskillnadsersättning har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift. Du får alltså dra av 30 procent upp till 100 000 kronor.

6. Uthyrning av privatbostad:
Om du hyr ut delar eller hela din bostad får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och bostad. Hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du utöver schablonavdraget göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar. Hyresinkomsten beskattas sedan som inkomst av kapital.

Ps. Räntan på skattekontot är från och med 1 januari i år 0 %. Skaffa ett sparkonto med ränta istället!

Lycka till med deklarationen!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varning: Ta en ordentlig titt på bostadsföreningens lån!

2 minuters läsning

”Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning har stor påverkan på de framtida boendekostnaderna och därmed på hela hushållsekonomin. Om fastighetsmäklarna informerade om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivnin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)