Ingen höjning i sikte av Riksbanken - kan det bli sänkning?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Ingen höjning i sikte av Riksbanken - kan det bli sänkning?

Riksbanken presenterade idag (12/2) sitt räntebesked: Reporäntan ligger kvar på 0 procent. Detta trots sjunkande inflationsförväntningar.

Räntebanan visar på låg ränta framöver

Räntebanan, Riksbankens prognos över den framtida räntan, har inte förändrats sedan senaste ränteändringen i december och visar på en höjning av räntan tidigast i slutet på 2022. Det finns inget i räntebanan som visar på en möjlig sänkning framöver. Några experter som Svenska Dagbladet pratade med före beskedet tror dock att en sänkning kan komma senare under året beroende på faktorer såsom inflationsförväntningar, världsekonomins utveckling och utvecklingen i Kina med tanke på Corona-virutsets utbredning.

Bankernas höjning sedan december

Alla banker utom en har höjt sina listräntor efter Riksbankens senaste höjning av reporäntan till 0 i december. Se bild nedan för alla höjningar och sänkningar sedan 1 december i fjol. Det troliga är att bankerna inte kommer att ändra sina räntor på grund av dagens besked eftersom varken räntan eller räntebanan förändrades.

Lägst snittränta 1,27 procent

Lägst snittränta, dvs den genomsnittliga ränta som bankerna erbjöd sina kunder i januari, hade Avanza/Stabelo med 1,27 procent. Högst snittränta i januari hade Länsförsäkringar med 1,82 procent.


Klicka på bilden för att göra den större.

Glöm inte att se över din bolåneränta och se till att du får en bra rabatt från din bank. 
Vill du ha hjälp med att sänka din ränta, gör en ansökan här: 

Omförhandla bolån >>

Låna till ny bostad >>

Ansök om lånelöfte >>

Eller ring våra rådgivare på: 08-5000 2000

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa banken för bolån, privatlån och sparande

1 minuts läsning

Kundnöjdheten inom lån- och spar Svenskt Kvalitetsindex har intervjuat lite drygt 5 400 svenskar om vad de tycker om sina banker. Specifikt har frågorna inriktat sig på kundnöjdheten inom bolån, privatlån och sparande i värdepapper. Kokar vi ned ...

Föregående artikel