Inkomstförsäkring och a-kassa - detta gäller!

Inkomstförsäkring och a-kassa - detta gäller!

I dessa tider är vi nog många som funderar över hur vi skulle klara oss om vi blev arbetslösa under en period. Nyligen ändrades reglerna inom arbetslöshetsförsäkringen för att mildra de ekonomiska effekterna av coronaviruset hos hushållen. Nedan följer information om vad som gäller för a-kassa och inkomstförsäkring och hur stor ersättning du kan få.

Fakta a-kassa
Är du med i en svensk a-kassa när du arbetar så får du ersättning från a-kassan om du blir arbetslös. Hur stor ersättningen är beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan samt din lön och arbetstid innan du blev arbetslös. 

Nu ändras reglerna fram till och med 3 januari 2021
De nya reglerna innebär att fler ska kunna få arbetslöshetsersättning och att ersättningsnivåerna höjs. 

  1. Förkortat medlemsvillkor till a-kassan

    Idag krävs det att man varit medlem i en arbetslöshetskassa i tolv månader för att kunna få inkomstrelaterad ersättning via arbetslöshetsförsäkringen. Enligt det nya förslaget uppfylls villkoret om medlemskap efter tre månader istället för tolv. Regeln ska även gälla för de som blivit medlemmar i en a-kassa innan coronavirusets utbrott.
     
  2. Lättnader för arbetsvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen

    Enligt dagens regler krävs det att man jobbat minst 80 timmar i månaden under sex månader. Nu räcker det om man arbetat 60 timmar i månaden under sex månader. Dessutom slopas de 6 karensdagar som funnits tidigare.
     
  3. Arbetslöshetsersättning med grundförsäkring

    Den som uppfyller ett arbetsvillkor men inte medlemsvillkoret kan få arbetslöshetsersättning genom grundförsäkringen. Ersättningen höjs från 365 till 510 kronor per dag.
     
  4. Inkomstrelaterad ersättning

    Den som uppfyller ett arbetsvillkor samt medlemsvillkoret har rätt till inkomstrelaterad ersättning. Ersättningen höjs från 910 till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna. Det innebär att man kan få ut 80 procent av en lön upp till och med 33 000 kronor per månad istället för tidigare tak på 25 000 kronor. 
     

Fakta Inkomstförsäkring
Oavsett vad du tjänar kommer du nu med de nya reglerna att få som mest 26 400 kronor per månad före skatt (tidigare 20 020 kronor i månaden) med a-kassa. Om du känner att det skulle bli ett stort problem för dig finns det anledning att överväga en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen kompletterar din a-kassa så att du under en period kan få ut 80 procent av hela din lön om du skulle stå utan jobb. Ju mer du tjänar, desto högre blir premien på din inkomstförsäkring. 

Har du en inkomstförsäkring i dag och blir arbetslös kommer din ersättning att se ut så här fram till januari 2021:
 

Bruttolön
/mån
A-kassa Inkomst-
försäkring
Total
ersättning
25 000 kr 18 852 kr 0 kr 18 852 kr
35 000 kr 18 852 kr 1 072 kr 19 924 kr
45 000 kr 18 852 kr 6 580 kr 25 432 kr
60 000 kr 18 852 kr 14 100 kr 32 952 kr

(Siffrorna baseras på ersättning dag 1-100 och skattesatsen är 30 procent. Ersättning från inkomstförsäkringen beskattas inte.)

Inkomstförsäkring via facket

Är du medlem i facket bör du kolla upp om det ingår en inkomstförsäkring och hur mycket den i så fall täcker. En privat inkomstförsäkring ger ofta en längre ersättningstid och en kortare kvalifikationstid och kan dessutom försäkra en högre månadslön än vad en facklig försäkring kan. Både privat försäkring och försäkring via facket kräver medlemskap i a-kassa.

Kvalifikationstid
Det krävs att du har haft inkomstförsäkringen en tid, en så kallad kvalifikationstid, innan du har rätt att nyttja den. Kvalifikationstiden varierar mellan 9 och 18 månader.

Vi hjälper dig gärna om du har funderingar runt inkomstförsäkring. Ring oss på 08-5000 2000 eller gör en ansökan här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så fungerar ett låneskydd - om du får svårt att betala ditt bolån

1 minuts läsning

Om du blir sjuk, hamnar på sjukhus eller blir ofrivilligt arbetslös får du hela eller delar av dina lånekostnader betalda.   Om du eller din partner går bort före en viss ålder skriver långivaren av hela eller delar av bolånet. ...

Föregående artikel
Corona pressar ned elpriset till extrema nivåer
2 minuters läsning