Jämställda bolag slår stockholmsbörsen med hästlängder

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
1 minuts läsning
Jämställda bolag slår stockholmsbörsen med hästlängder

I förra veckan la regeringen ett förslag om kvotering av kvinnor till styrelser som löd: Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars blir det böter. Och diskussionerna var igång. Många är åsikterna om huruvida detta är bra eller dåligt.


Men något som många ändå verkar vara överens om är att det är bra med både kvinnor och män i styrelser och ledningsgrupper. Diskussionerna handlar alltså om på vilket sätt kvinnor kommer till ledande positioner, inte om att det är bra eller dåligt att de gör det.

Och det verkar som om vi har rätt där – jämställda bolag går bra. Bättre än företag som inte är jämställda om man ska tro Avanza och diverse andra undersökningar. Avanza har tittat på jämställda bolag på Stockholmsbörsen under tre år och skriver på sin blogg att de senaste tre åren har jämställda börsbolag haft mer än dubbelt så bra kursutveckling som Stockholmsbörsens index.

De skriver vidare om en studie på över 22 000 bolag i 91 länder som visar att bolag med 30 procent kvinnor i ledande befattningar är 15 procent mer lönsamma än bolag utan kvinnor i ledningen. En annan studie från McKinsey visar på sambandet att varje extra procent kvinnor i ledningen har inneburit mer än en tredjedels procent högre vinst för bolag i Storbritannien.

Avanza har sammanställt kursutvecklingen för jämställda bolag på Stockholmsbörsen genom att sammanställa utvecklingen för de bolag som enligt stiftelsen AllBright har en jämn könsfördelning sett till ledningsgrupp, styrelse och linjeorganisation. Och jämfört dessa med alla bolag på börsen.
 

Resultat: 3 månader 1 år 3 år
Jämställda börsbolag 12,4 % 19,4 % 64,7 %
Stockholmsbörsen (OMXSPI) 3,8 % 1,7 % 31,6 %


De skriver: ”Resultaten är slående. De jämställda bolagen har de senaste tre åren haft en kursutveckling på 64,7% vilket är mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsens utveckling under samma år. Sett till kursutvecklingen det senaste året och kvartalet är skillnaden än större. De jämställda bolagen har över dessa perioder elva respektive tre gånger bättre kursutvecklingen än Stockholmsbörsens index (OMXSPI)”.

Självklart kan ovan siffror även bero på många andra faktorer och det är alltid vanskligt att dra slutsatser på kort historik. Men jämställdhet verkar onekligen vara en faktor. Till framgång.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Just nu: Reporäntan fortsatt rekordlåg

1 minuts läsning

  Riksbanken gav oss just besked om att styrräntan lämnas kvar på rekordlåga minus 0,5 procent och att köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2016. Då kommer Riksbanken ha köpt statsobligationer för 245 miljarder kr...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)